O inițiativă a primarului Cătălin Cherecheş prin care se dorește înființarea unui Compartiment pentru Integritate și Anticorupție în cadrul administrației publice locale a Municipiului Baia Mare este tot mai aproape de realizare. Anunţul a fost făcut în urmă cu aproape o lună şi de atunci s-au făcut primele demersuri pentru realizarea acestui compartiment.
„Este o chestiune formală pe care o vom statua sub forma unui Compartiment de Integritate și Anticorupție, un compartiment pe care l-am anunțat și am făcut demersurile necesare la Agenția Națională a Funcționarilor Publici pentru a-l încadra în organigrama autorității locale. La ședința ordinară a consiliului local de la finalul lunii martie com vota această organigramă în baza avizului primit de la Agenția Națională a Funcționarilor Publici . Începând cu luna aprilie vom avea funcțional acest compartiment la care se vor adresa cetățenii nemulțumiți, respectiv angajații autorității locale care se consideră provocați sau sunt supuți unor agresiuni care țin de chestiuni legate de corupție”, a spus Cătălin Cherecheş.
Primarul a subliniat relevanţa unui astfel de compartiment în cadrul unei instituţii şi şi-a motivat decizia prin faptul că tot mai mulţi funcşionari publici sunt priviţi cu suspiciune de membrii comunităţii.
„O chestiune importantă pe care nu am spus-o la prezentarea acestei inițiative este chestiune legată de o informală analiză a integrității a celor care lucrează în cadrul primăriei, respectiv a celor care doresc să se angajeze în cadrul autorității locale. Sunt foarte multe lucruri legate de moralitatea oamenilor, de un istoric contravențional și chiar infracțional al unor persoane, este o chestiune legată de modul în care ei sunt priviți în comunitate, sunt priviți în familiile lor și în cercurile convenționale din care fac parte. Mi-aș dori o astfel de evaluare, o astfel de fișă personală a fiecărui angajat al primăriei sau al fiecărei persoane care vine în instituția noastră. Acum, în raport cu cel care vine să se angajeze, faci un interviu care nu trebuie să fie unul în care să-l întrebi doar despre prevederile legale cu care se va confrunta în activitatea profesională. Ar trebui să fie chestini relevante care privesc persoana lui. Şi atunci trebuie să vezi care este profilul moral al acestui om care dorește să lucreze la autoritatea locală”, a mai subliniat Cătălin Cherecheş.
Primii angajaţi ai Primăriei municipiului Baia Mare care au beneficiat de „instructaj” din partea ofiţerilor DGA sunt cei de la Poliţia Locală.
„Am inițiat discuții cu instituții ale statului care se ocupă de integritate și combaterea corupției pentru a veni și face întâlniri cu angajații autorității locale, funcționari publici, pentru a-i informa cu privire la obligațiile pe care le au, la modul în care trebuie să se comporte în situații limită în momentul în care intră în legătură cu cetățenii, cu cei cu care intră într-o anumită relație din perspectiva autoritatea locală, funcționar public și cetățean. Prima instituție care a răspuns solicitării noastre și le mulțumesc pentru aces lucru, este Direcția Generală Anticorupție din cadrul Ministerului de Interne, care au venit să-i prelucreze pe angajații noștri din cadrul Poliției Locale. Asta pentru că ei sunt cei mai expuși la relația cu cetățeanul, neavând activitate doar în birou ci au activitate și în comunitate, pe stradă. De obicei interacțiunea cetățeanului cu polițiștii este una mai conflictuală deoarece trebuie să acționezi pentru a aplica anumite contravenții și atunci există și provocări, există și anumite manifestări care de multe ori nu sunt la locul lor. La mulțumesc ofițerilor din cadrul Serviciului Anticorupție Maramureș care au venit și au început să prelucreze personalul nostru. Pe de altă parte, este foarte important să cunoască funcționarul public care le sunt obligațiile în raport cu integritatea, chestiunile legate de combaterea corupției pentru că noi dorim să vorbim aici despre prevenire. Nu vrem să punem oamenii la colț sau să-i executăm atunci când greșesc. Vrem să știe limitele pe care le au, cum trebuie să se manifeste și pe cine trebuie să sesizeze atunci când sunt anumite neregului. Totodată aceste chestiuni inttră într-o logică, nu doar de cunoaștere a atribuțiilor ci ar trebui să fie o logică de creștere a gradului de cultură generală a cetățeanului. Când ești cetățean al statului român trebuie să cunoști aceste principii de bază în lupta cu un flagel important cu care se confruntă România” a subliniat Cătălin Cherecheş.