Compensarea anunțată de Guvern este în fapt o reducere mascată a taxelor pe care le plătesc furnizorii. Pentru că furnizorii vor aplica discount, iar statul le va deduce acel discount din TVA de plata, accize și impozit pe profit. Iar de contravaloarea acelor reduceri mascate (minusul de venituri la buget) statul se va împrumuta, va adăuga la deficit și datoria publică. Ulterior statul va creste taxele la consumatori pentru a-și plăti datoria suplimentara astfel generată. Cu alte cuvinte, va dă acum discount la factură dar va ia mâine prin taxe noi.
Acum să trecem la altele:
1. Măsura avantajează furnizorii care rămân cu profiturile intacte.
2. Măsura stimulează inflația pentru ca nu stopează pe de o parte creșterea prețurilor, iar pe de alta parte creste consumul guvernamental pe datorie și adaugă costuri de finanțare suplimentare scumpind lichiditatea.
3. Măsura crește deficitul public ceea ce contravine angajamentelor luate de România în fața Comisiei Europene în cadrul procedurii de deficit excesiv. Abaterea de la programul de convergență poate duce la suspendarea fondurilor europene cuvenite României inclusiv cele din PNRR.
4. Ținând cont de faptul ca măsura se raportează la subvenționarea unei diferențe de preț de la un anumit moment (01.09.2021) aceasta nu ajută consumatorul în viitor deoarece valoarea absolută reprezentând subvenția își pierde din pondere în facturile viitoare pentru că prețul bază viitor crește continuu.
Cu alte cuvinte, dacă 20 de lei din factura de 100 lei înseamnă acum 20%, 20 de lei din factura de 200 de lei care va veni peste o lună înseamnă 10%. Și tot așa. Cât timp nu oprești creșterea de preț orice măsură este toxică și are efecte negative. Că se transformă în datorie, taxe viitoare sau inflație este o formă toxică de înșelăciune.
Nu știu dacă observați dar Guvernul Cîțu face orice pentru ca furnizorii să rămână cu portofelul plin iar românii cu sărăcia. Plafonarea prețurilor și supraimpozitarea veniturilor speculative este singura metodă economic fezabila. Evident însoțite de un plan bine pus la punct de investiții în energie. (Adrian Câciu, analist economic)