Ministerul Sanatatii (MS) a stabilit, printr-un proiect pus in dezbatere publica, criteriile privind evaluarea medicamentelor, in vederea includerii pe noua lista de compensate si a extinderii indicatiilor terapeutice, criteriile urmand sa fie aplicate si pentru scoaterea unor produse de pe lista. Potrivit proiectului de ordin, documentatia de includere, excludere sau extindere a indicatiilor trebuie depusa la Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), in vederea evaluarii.
Odata cu intrarea in vigoare a ordinului, se va face in mod continuu evaluarea denumirilor comune internationale (DCI) noi, a indicatiilor noi pentru un DCI cunoscut sau modificarea compensarii actuale. ANMDM va putea initia in orice moment, pentru prima data incepand din2014, procedura de evaluare si emitere a avizului de includere, extinderea indicatiilor, neincludere sau excludere a medicamentelor in/din lista, in urmatoarele situatii: pentru DCI-uri care prezinta modificari in ceea ce priveste siguranta; pentru DCI-uri care si-au schimbat statutul la eliberare, de la medicamente eliberate numai pe baza de prescriptie medicala la statutul de medicamente eliberate fara prescriptie medicala; pentru DCI-uri noi; pentru DCI cunoscut cu indicatie noua; pentru DCI-uri deja compensate, in functie de prioritatile de sanatate publica ale MS.
Pentru includerea pe lista de compensate a unui DCI nou sau a unuia cunoscut, pentru care se solicita includerea noii indicatii terapeutice, va trebui ca produsul sa fie compensat in minimum 14 dintre urmatoarele state UE: Austria, Belgia, Bulgaria,Cipru, Republica Ceha, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Croatia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania si Suedia.
In vederea aprobarii dosarului unui medicament, trebuie respectate si alte criterii: cost terapie, cost eficacitate, ameliorare a beneficiului terapeutic, prevede proiectul de ordin. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a precizat, miercuri, ca Ministerul Sanatatii va elabora, pana la sfarsitul lui 2014, o noua lista de medicamente compensate si gratuite pe baza unor criterii obiective, verificabile si transparente care trebuie sa tina cont de nevoile pacientilor.
Sapte persoane, care au dat in judecata Guvernul, Ministerul Sanatatii si CNAS, au castigat in instanta dreptul de a primi medicamente compensate in proportie de 100%, decizia fiind pusa de indata in executare. Cele trei institutii ale statului – Guvernul Romaniei, Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) – sunt obligate, printr-o decizie luata miercuri de Curtea de Apel Bucuresti, sa asigure reclamantilor medicamente, majoritatea pentru tratarea cancerului, fara ca acestia sa aduca vreo contributie financiara personala.
CNAS a informat ca va pune in executare sentinta potrivit careia sapte pacienti au castigat in instanta dreptul de a primi medicamente compensate 100%, dar o va contesta, pentru ca medicamentele solicitate de reclamanti nu se afla pe lista de compensate si gratuite.
Sursa: Mediafax