Vezi VIDEO
Accidente de masina cu victime care au trebuit scoase dintre fiarele contorsionate, dar si raniti care aveau nevoie de ajutor medical. Acesta a fost scenariul pregatit pentru echipajele de interventie de la inspectoratele pentru situatii de urgenta din cinci judete, care s-au intrecut pe parcursul intregii zile de astazi, 12 iunie, in cadrul fazei zonale a competitiei nationale de descarcerare si acordare de prim-ajutor calificat, desfasurata in Baia Mare.
Concursul a constat in doua probe, care s-au desfasurat separat si independent una fata de cealalta. Una dintre echipe a fost solicitata sa acorde primul ajutor unei persoane ranite, dupa care, la finalul interventiei, a urmat proba de descarcerare. Echipa care a reprezentat Maramuresul a intrat prima in competitia de descarcerare, fiind chemata pentru a scoate o victima dintr-o masina rasturnata. Totul s-a desfasurat sub atenta supraveghere a evaluatorilor, care au urmarit modul in care se desfasoara interventia.
„Am fost primul echipaj care a intervenit la un accident rutier cu victima incarcerata in masina, masina fiind rasturnata pe plafon. Am extras victima, am predat-o evaluatorilor, iar din punctul acestora de vedere a fost foarte bine”, a aratat paramedicul Gelu Pop, din cadrul ISU Maramures.
Etapa zonala a celei de-a treia editii a competitiei nationale de descarcerare si acordare de prim-ajutor calificat s-a desfasurat pe parcursul zilei de astazi, 12 iunie, in curtea societatii de transport Urbis din Baia Mare. Concursul a fost organizat in acest an de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Maramures si, pe langa echipajul din Maramures, au mai participat alte patru echipe din Bistrita-Nasaud, Cluj, Satu Mare si Salaj.
„Concursul consta in doua probe: descarcerarea din vehicule si acordarea primului-ajutor calificat. Acest concurs are rolul de a testa capacitatea de interventie in situatii de urgenta, este de fapt un exercitiu pentru a ne imbunatati permanent modul de actiune in asemenea situatii”, a precizat purtatorul de cuvant al ISU Maramures, Oana Gonczi.
Chiar daca au fost doar simulari, fiecare echipa a incercat sa faca totul pentru a duce la bun sfarsit misiunile de interventie. Membrii echipelor au marturisit ca aceasta competitie este foarte importanta pentru ei, in conditiile in care astfel reusesc sa obtina experienta necesara pentru a putea salva vieti in situatii reale.
„Este foarte important, avand in vedere ca participa mai multe judete, este o modalitate buna de a castiga experienta si de a invata lucruri noi de la colegii din toata tara. Pentru orice competitie pregatirea este foarte importanta, pentru ca numai astfel se poate ajunge la un loc pe podium”, a marturisit plutonier adjutant sef Stefan Borbely de la ISU „Somes” Satu Mare.
„De cand particip, e al treilea an, am castigat nu numai experienta, dar foarte multa incredere in operatiunile pentru descarcerare. Adica, avand in vedere situatia materiala, e cam greu sa ne pregatim foarte bine pentru descarcerare si atunci competitia asta ne ajuta foarte mult”, a povestit plutonier major Ciprian Ripan de la ISU „Avram Iancu” Cluj-Napoca.
Pe parcursul zilei, fiecare echipa inscrisa in competitie a avut de trecut printr-o proba de acordare a primului ajutor si una de descarcerare. Evaluatorii i-au urmarit indeaproape si au verificat modul in care s-a intervenit pentru ajutarea victimelor, dar si timpii necesari pentru indeplinirea misiunii.
Castigatorii locului I la aceasta competitie vor reprezenta partea de nord-vest a Romaniei la faza nationala, care se va desfasura la Bihor.
Sursa: Gabriela Kuhajda