Elevii clubului de actorie de la Grupul Scolar pentru Industrie Mica si Servicii Sighetu Marmatiei concureaza la doua festivaluri de filme de scurt metraj din tara. Dupa ce anul trecut au lansat un film despre…criza, dar una de ras, adolescentii, coordonati de profesorul de matematica Danut Vraja, s-au gandit sa faca o continuare a acestui film, lansand “Criza de ras 2”. In cea de-a doua pelicula, inscrisa la festivalul de filme de scurt metraj din Constanta, tinerii incearca sa readuca in atentia opiniei publice violentele care au loc in scoli.
Elevii clubului de actorie de la Grupul Scolar pentru Industrie Mica si Servicii Sighetu Marmatiei, indrumati de profesorul de matematica Danut Vraja, isi incearca din nou sansele la doua festivaluri de filme de scurt metraj. Mai exact, acestia s-au inscris cu filmul “O stire socanta” la Festivalul de filme de scurt metraj din Constanta.
Profesorul Danut Vraja spune ca filmul „O stire socanta” este, de fapt, “o critica adusa autoritatilor care nu se implica in violentele care au loc in scoala. Pe scurt, un elev il loveste pe profesorul de matematica, iar intregul eveniment este filmat de un elev care pune pe youtube filmul. De aici, o televiziune preia informatia si vine la fata locului sa faca o stire de televiziune”. Filmul dureaza 6 minute.
Celalalt film care participa la Festivalul de filme de comedie de scurt metraj din Buhusi (Bacau) intitulat „Martzobossul de aur. Criza de ras doi” se doreste a fi o continuare la „Criza de ras”, film care a fost lansat anul trecut. Prin intermediul acestuia, elevii incearca sa retrezeasca in oameni dorinta de a face ”haz de necaz”.
Danut Vraja a marturisit ca ideea continuarii filmului “Criza de ras” s-a ivit dupa ce “elevii clasei a XII-a G, cu care am filmat mi-au spus ca nu vor sa plece ei din scoala pana nu mai facem un film”. Filmul este o comedie de 12 minute si este de fapt o colectie de bancuri filmate. Rezultatele de la cele doua festivaluri ar urma sa fie primite la jumatatea acestei luni.
De altfel elevii clubului de actorie de la Grupul Scolar pentru Industrie Mica Sighetu Marmatiei invata cum sa joace in film, cum sa regizeze sau sa realizeze un film de la actorul Gabriel Spahiu, regizorul Laura Capatana si operatorul Ancuta Iordache, veniti de la Bucuresti.
Oaspetii s-au aflat si la inceputul saptamanii la unitatea de invatamant din Sighet, impartasindu-le din experienta lor adolescentilor, dupa ce au auzit de “isprava” elevilor si anume de filmul lansat de ei in urma cu circa doi ani. Este vorba de “Capsunarii”, in care era relatata drama unei adolescente ai carei parinti au plecat la munca in strainatate. Astfel s-a legat o relatie de prietenie si de colaborare, care dureaza de un an.
Sursa: Camelia Tocaci