Arhitectii schiteaza proiecte dupa cum le dicteaza inspiratia, constructorii se mai abat de la ele ca sa termine mai rapid si mai ieftin lucrarea, benficiarii vin si ei cu idei, iar responsabilii serviciului de urbanism trec cu vederea multe din probleme fie din cauza ”rugamintilor” unora sau altora, fie pentru ca nu fac fata ritmului cu care se construieste in Baia Mare. Prin urmare, refacerea urbanistica a urbei se face in adevarate chinuri, care nu se vor sfarsi niciodata.
Baia Mare incearca acum sa se alinieze arhitectural la ce se intampla in vest. Oamenii care au lucrat in afara tarii au inceput sa importe modele si sa le adapteze in functie de buzunar, investitorii in domeniul imobiliar au preluat si ei proiecte de succes din vest, iar orasul s-a umplut de constructii care imita stiluri spaniole, britanice, italiene ori germane.
Criticile nu au intarziat sa apara, fie pentru ca multi baimareni mai au nostalgii, fie pentru ca multi au vazut cum spatiul verde se imputineaza pe zi ce trece si nu mai au loc nici sa se intoarca. Primaria si Consiliul Local Baia Mare nu a reusit sa gaseasca un echilibru si continua sa aprobe pe banda rulanta diverse proiecte, pe care de multe ori nici nu isi arunca privirea.
Aproape la fiecare sedinta a forului administrativ, majoritatea hotararilor are ca obiect extinderea de spatii comerciale, transformarea locuintelor in magazine ori birouri, constructia de noi cladiri. Unele trec neobservate, si in functie de interese, altele nasc adevarate razboaie.
Cel mai contestat proiect imobiliar din ultima perioada a fost cel de pe strada 22 Decembrie, fosta Scanteii, pe locul fostei fabrici de alcool UtoValco, unde o firma privata, reprezentata de Catalin Chereches, si Viorica Chereches, actualul director al Spitalului de Boli Infectioase si mama primului, vor sa ridice un complex rezidential.
Initial s-a propus ca blocurile sa aiba sapte etaje plus parterul, proiectantii considerand ca nu ar fi o problema chiar daca zona este populata si cu vile si imobile mai mici. Firesc, ideea a starnit nemultumirea locatarilor, inclusiv a sefului Inspectoratului de Stat in Constructii Maramures, consilierul Arpad Virag, care locuieste in zona. Cetatenii au reclamat mai ales faptul ca s-ar ajunge la o prea mare aglomeratie umana pe metru patrat.
Marti s-a venit in Consiliul Local Baia Mare pentru vot cu o solutie arhitecturala mai usor digerabila, care prevede renuntarea la doua nivele. Firma care a realizat proiectul a propus un parter, patru etaje si o mansarda si a accentuat faptul ca pe locul respectiv ar fi putut sa se ridice un centru comercial. Cu alte cuvinte, reclamantii ar trebui sa fie multumiti ca proprietarii terenului nu au decis sa faca un mall pe fosta strada Scanteii.
In ciuda opozitiei locatarilor, alesii au acceptat constructia complexului imobiliar, stimulati probabil si de pledoaria Rodicai Pandi, seful serviciului urbanism din cadrul Primariei Baia Mare, care a spus ca ”este o etapa fireasca de regenerare urbana”.
Aceeasi consilieri ar fi vrut sa voteze si un alt proiect imobiliar, pe strada Florilor – situat in spatele resraurantului Select din Baia Mare – in parcul creat in zona. Hotararea a cazut insa, poate si datorita incertitudinii instalate de ordonanta de guvern prin care s-a interzis constructia pe spatii verzi. De fapt, ca o solutie ultima s-a incercat scoaterea terenului din categoria zonelor verzi protejate.
Batalia pentru terenul de pe strada Florilor se da de anul trecut, dupa ce Zavaczki Zoltan si Tiberiu si-au exprimat intentia de a ridica in zona un complex de locuinte spre disperarea celor peste 800 de locatari din blocurile din jur. Situatia nu este lamurita insa, iar votul ”contra” de marti nu presupune ca proiectul nu se va realiza, pentru ca s-ar putea sa fie trecut prin consiliu local de atatea ori pana trece, mai ales ca precedente exista.
Sursa: Meda Muntean