Oboseala cronică, leziunile pulmonare sau cardiace, infarctul sau afecțiunile creierului sunt doar câteva din complicațiile coronavirusului care demonstrează că infecția ar putea, în unele cazuri, să ducă la boli debilitante de lungă durată.
Datele culese de cercetătorii britanici arată că simptomele primare ale coronavirusului pot apărea și dispărea în doar câteva zile, sau pot persista până la 30 de zile, mult peste perioada oficială de două săptămâni sugerată de Organizația Mondială a Sănătății.
De asemenea, pentru o parte din pacienți, aceste simptome pot reprezenta debutul unei bătălii lungi și grele.
O femeie din Marea Britanie, în vârstă de 49 de ani, a declarat că virusul COVID-19 a lăsat-o pentru toată viața cu o afecțiune gravă a inimii. La 9 săptămâni de la infectarea cu coronavirus, femeia a fost diagnosticată cu cardiomiopatie dilatativa. Medicii au explicat această afecțiune ca fiind o urmare a virusului ucigaș, care a cauzat o inflamație severă a mușchilor inimii, ceea ce a îngreunat pomparea sângelui în organism.
De asemenea, medicii i-au descoperit cicatrici severe la nivelul ambilor plămâni.
”Mi s-a spus că majoritatea cazurilor se îmbunătățesc treptat, dar unele necesită stimulator cardiac pe viitor și, ocazional, un transplant de inimă. Încă lupt pentru fiecare gură de aer și am greață și amețeli atât de severe încât, dacă mă ridic, trebuie să mă întind din nou. Nu pot dormi decât pe partea dreaptă, pentru a ușura presiunea asupra inimii”, a declarat femeia.
Ca și când toate aceste simptome nu ar fi fost de ajuns, femeia a rămas cu o pierdere cronică a memoriei, ochiul stâng umflat și o durere persistentă în piciorul stâng, la 9 săptămâni după infectarea cu coronavirus.
Medicul pneumolog care l-a tratat pe Boris Johnson, profesorul Nicholas Hart, a declarat că virusul COVID-19 poate deveni ”poliomielita acestei generații”, care ar putea conduce la un val de probleme debilitante pentru mulți ani de la debutul simptomelor.
La fel ca în actuala pandemie, cea mai mare parte a persoanelor care au contractat boala au suferit simptome ușoare sau au fost chiar asimptomatice. Cu toate acestea, una din zece persoane a decedat. În alte multe cazuri, afecțiunea care a afectat creierul a dus la paralizia unuia sau a ambelor membre, probleme musculare sau articulare.
”COVID-19 este poliomielita acestei generații. Pacienții dezvoltă forme ușoare, medii sau grave ale bolii. O mare parte din pacienții care prezintă forme critice vor rămâne cu dizabilități fizice, cognitive și psihice, care vor necesita tratamente pe perioade lungi de timp”, a declarat profesorul Hart.
Sursa: dailymail.co.uk