Vezi VIDEO
Nicolae Giurgiu este un personaj aparte al Maramuresului. A devenit cunoscut in tot judetul dupa ce a fost singurul preot candidat la alegerile locale din iunie 2008. El a castigat fotoliul de primar al comunei Lapus din postura de candidat independent, s-a ”autosuspendat” din preotie, dar a continuat sa mearga pe la nunti, botezuri si inmormantari, insa, mai ales, insa nu a renuntat la calitatea de ”bancher” al localitatii. S-ar putea crede ca Nicolae Giurgiu este un ”mic Napoleon”, de vreme ce acesta se ocupa si de problemele administratiei locale, si de ale cooperativei de credit pe care o conduce, dar isi gaseste timp sa spuna si cate un ”Tatal nostru” pe la enoriasii si alegatorii sai.
Statutul ”primarului-preot-bancher” din comuna Lapus este neclar insa. La fel de neclara pare sa fie si situatia financiara a cooperativei de credit pe care Nicolae Giurgiu o stapaneste de vreo cativa ani. Sunt oameni care il acuza ca nu isi pot retrage banii depusi la cooperativa de credit, dar sunt si cetateni care cred in el pentru ca… este popa. Nicolae Giurgiu a recunoscut ca are greutati financiare, dar a dat asigurari oamenilor ca nu vor ramane fara economiile depuse, cu credinta, la Cooperativei de Credit ”Ruoaia” din Lapus.
”Cooperativa popii” nu face restituiri de numerar decat cand spune Giurgiu
Actualmente, preot onorific, adica ceea ce s-au explica preot neremunerat, si primar in exercitiu, Nicolae Giurgiu a devenit in anul 1999 presedinte al unei cooperative de credit. Administrator la aceasta institutie financiara este chiar fiul primarului, Rares Giurgiu.
Institutia se pare ca a intrat intr-un impas financiar, pentru ca tot mai multe persoane care au vrut sa isi ridice banii din ”banca” preotului-primar au fost tratate cu o amanare.
Vaduva Maria Pasca este una dintre persoanele care a cerut sa isi capete inapoi economiile. „Sunt vaduva de multi ani. Banii pe care am reusit sa ii pun deoparte din pensia mea i-am depus la cooperativa popii. Nu este o suma mare, numai 25 de milioane de lei vechi. I-am depus acolo ca in toamna asta vroiam sa imi schimb acoperisul casei si primim si ceva dobanda dupa bani. Cand sa scot banii primarul ma tot amana. I-am spus sa mi dea ca ma ploua in casa prin acoperis si vine iarna si frigul. Am fost pana acuma de 5 ori la preot pentru bani. Ma tot amana si imi tot spune haide maine ca acuma nu avem bani”, a declarat femeia.
Despre cazul vaduvei, Nicolae Giurgiu a spus ca aceasta „se poate sa fi venit dupa bani si sa nu fi avut scadenta”, iar apoi a completat: ”Dar acum, ca mi-ati spus, fiti fara grija ca o sa rezolv problema”.
Depunatorii sunt convinsi ca banii le sunt in siguranta la preotul-primar
Maria Pasca a spus ca deja ii este rusine sa tot mearga sa il caute pe preot, dar a aratat ca si lui ar trebui sa ii fie jena pentru faptul ca refuza sa ii dea banii care ii apartin de drept. „Stie-l Dumnezeu ce este acuma parintele… Ca pana amu’ o fo’ popa, amu’ ii primar. Numai el mai stie ce este. Mie doar sa imi dea banii”, a mai spus femeia.
Alti localnici se feresc sa spuna ceva de rau despre preotul-primar. Nicoale Giurgiu se pare ca nu si-a pierdut din credibilitatea, calitatea de preot continuand sa ii influenteze pozitiv pe oameni. „Eu am depusi vreo 600 milioane de lei. Nu vreau sa ma fotografiati sau filmati ca doar nu o sa ii fac rau preotului. Mi-a promis ca pana saptamana viitoare imi va rezolva problema si imi voi putea scoate banii depusi la cooperativa”, a spus o localnica. Oamenii discuta insa prin sat, dar lumea crede in el ”ca doar e preot si nu minte”.
Preotul-primar-bancher va deveni sef de IFN – Institutie Financiara Nebancara
Nicolae Giurgiu a oferit explicatii despre situatia de la cooperativa de credit fara impotriviri, e drept ca in biroul sau de primar. El a precizat ca situatia este trecatoare si se datoreaza transformarii Cooperativei de Credit Ruoaia din Lapus in SC Rocredit IFN SA, Sucursala Lapus.
„Deci, cooperativele de credit se dizolva si va lua nastere un IFN, o Institutie Financiara Nebancara cu alte cuvinte. Toti deponentii sunt chemati cand au scadenta si se discuta cu ei, li se explica cum sta treaba. Pentru a salva comuna si pentru a avea o banca am luat decizia asta”, a spus acesta. ”Acuma e drept, sunt si niste oameni care au nevoie de bani. Le dam banii dar numai in limita incasarii creditelor. In general lumea are intelegere. E intr-adevar ca o trecere mai spinoasa, dar nu se pune problema banilor. Noi avem de recuperat de la oameni vreo 13 miliarde de lei vechi, iar la deponenti avem vreo 6-7 miliarde. Deci balanta este in favoarea cooperativei.”
El a continuat, declarand ca de la infiintarea ei cooperativa ”a dat niste dobanzi foarte frumoase”. Nicolae Giurgiu a pus zvonurile legate de situatia financiara a cooperativei pe seama… campaniei electorale. ”Mai avem si «prieteni» care ne ajuta si in plus se apropie si campania electorala”, a spus el. Fara a fi rauvoitori, nu putem sa nu sesizam ca preotul, teoretic, nu ar avea de ce sa invoce acest lucru pentru ca este ”independent” – cel putin din acesta postura a castigat fotoliul de primar, iar, in plus, biserica le interzice preotilor sa fie membri de partid. Preotul-primar-bancher a dat asigurari insa ca oamenii isi vor primi banii. ”Eu sunt preot si spun ca niciun cetatean nu va ramane fara bani. De exemplu, aseara (marti, n.r.) ne-am intalnit in sedinta tot consiliul de administratie si am analizat situatia. Am decis ca trecerea la IFN este cel mai bun lucru in acest moment”, a spus Nicolae Giurgiu, primarul Lapusului.
INFORMATII RECENTE:
CITESTE SI:
Sursa: Vasile Dale