Maramuresenii din Sacel stau pe un rezervor de petrol si gaze naturale, dar bogatiile din subsol nu i-au imbogatit cu nimic. Zacamintele au fost descoperite din a doua jumatatea a secolului XIX, cand multi antreprenori straini au obtinut de la guvernul austro-ungar permise pentru cercetari si forari pe raza comunei. De doi ani, insa, sondele au intrat in conservare, cu toate ca localnicii din Sacel sustin ca petrol mai este destul in zona. Cam in aceeasi perioada insa, firma Rompetrol s-a aratat interesata sa faca forari in zona, dar timpul a trecut si nu s-a mai auzit nimic.
Istoria ”aurului negru” din Sacel a inceput cu un localnic, care a dat peste el sapand o Fantana. Ing. Gheorghe Chindris, seful Sectorului Petrol Sacel, a spus ca oamenii il foloseau pentru a-si unge dricul ori axul la carul de lemn. Apoi au aparut si investitorii, primii au fost Diener si Sorg Carol din Austria, urmati de ungurul Iosif Detsch. Societatea magheara pe actiuni de petrol si minerit a continuat forarile, iar rusii de la Sovrompetrol au redeschis sondele dupa al doilea razboi mondial.
Satenii isi amintesc de toate beneficiile pe care le aveau cu ceva timp in urma. „Pe vremea cand aici se exploata, Sacelul avea regim de oras. La oras era zaharul mai ieftin cu un leu. Localitatea era electrificata in anii ‘50 si exista un difuzor tot la al doilea stalp.
Titlu din ziar:
O localitate care ar putea redeveni celebra prin zacamintele de petrol pe care le detine
Sacel – Dallasul maramuresenilor
Revista presei din Baia Mare – 23 noiembrie. Cotidianul Glasul Maramuresului
Sursa: Daniela Dragos