Pe agenda şedinţei de Guvern de vineri, 16 februarie, se află şi o hotărâre pentru aprobarea atestării unor localități sau părți din localități ca stațiuni turistice de interes național, respectiv local, precum și modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 852/2008 pentru aprobarea normelor și criteriilor de atestare a stațiunilor turistice.
Prin acest document se aprobă atestarea ca staţiune turistică de interes naţional a Zonei turistice a municipiului Baia Mare, județul Maramureș. De asemenea, se aprobă atestarea ca stațiuni turistice de interes local a următoarelor localități sau părți din localități:
a) comuna Lerești, județul Argeș
b) Zona turistică Vârtop-Nucet, județul Bihor
c) comuna Sâncraiu, județul Cluj
d) comuna Sita Buzăului, județul Covasna
e) Zona turistică a orașului Vlăhița, județul Harghita
f) Zona turistică Cincis-Cerna, comuna Teliucu Inferior, județul Hunedoara
g) comuna Râu de Mori, județul Hunedoara
h) Zona turistică a comunei Șișești, județul Maramureș
i) comuna Ieud, județul Maramureș
j) orașul Broșteni, Județul Suceava
k) comuna Fârdea, județul Timiș
l) comuna Murighiol, județul Tulcea
m) Zona turistică a comunei Costești, Județul Vâlcea
n) comuna Urechești, județul Vrancea.
Acest proiect de act normativ propune ȋnlocuirea Anexei nr. 5 „Lista localităţilor atestate ca staţiuni turistice de interes naţional, respectiv local” din Hotărârea Guvernului nr. 852/2008 pentru aprobarea normelor şi criteriilor de atestare a staţiunilor turistice, cu completările ulterioare, cu o nouă anexă cuprinzȃnd lista actualizată a localităţilor atestate ca staţiuni turistice de interes naţional respectiv local, în urma solicitării și a îndeplinirii de către acestea a criteriilor legale.
Toate stațiunile atestate până la aprobarea prezentului act normativ vor avea obligația ca într-o perioadă de trei ani să transmită o documentație în vederea reevaluării statutelor acordate care va consta din următoarele documente: strategie de dezvoltare turistică a stațiunii, dovada publicării în Observatorul Teritorial Național gestionat de autoritatea administrației publice centrale responsabilă cu domeniul urbanismului, a documentației de urbanism aflate în perioada de valabilitate, respectiv planul urbanistic general și/sau, după caz, planul urbanistic zonal, în cadrul cărora perimetrul stațiunii turistice va fi delimitat pe planșa de încadrare și pe planșa de reglementare a Planului Urbanistic General, respectiv Planului Urbanistic Zonal, după caz, și Anexa 1 privind criteriile obligatorii de atestare a stațiunilor turistice.