Contribuabilii vor putea solicita Fiscului in format electronic eliberarea unor documente, iar ANAF le va elibera prin aceeasi modalitate, chiar si fisele continand situatia fiscala a acestora catre alte autoritati publice, potrivit unei ordonante de urgenta aprobate miercuri, 18 iunie, de Guvern.
In prezent, Codul de procedura fiscala reglementeaza posibilitatea organelor fiscale de a emite acte administrative fiscale doar in forma scrisa, pe suport hartie. Mai mult, chiar si prevederile referitoare la comunicarea respectivelor acte sunt adaptate acestei modalitati de emitere. Aceasta maniera de lucru este utilizata si pentru alte acte procedurale (notificari, somatii, solicitari de informatii etc.) pe care organele fiscale le emit si le comunica contribuabililor. Totodata, Codul prevede posibilitatea depunerii electronice la distanta doar in ceea ce priveste declaratiile fiscale.
Anul trecut, administratiile fiscale au eliberat contribuabililor aproximativ 5,5 milioane de adeverinte de venit tiparite, masura propusa avand ca efect reducerea costurilor de administrare fiscala si solutionarea mai rapida a cererilor contribuabililor.
Actele vor purta semnatura electronica extinsa a Ministerului Finantelor Publice in cazul celor emise de organele fiscale din cadrul ANAF sau a autoritatii administratiei publice locale pentru documentele emise de compartimentele de specialitate din cadrul unitatilor administrativ teritoriale.
Pentru transmiterea documentelor privind situatia fiscala a unui contribuabil, la solicitarea altor autoritati publice, nu se justifica acordul contribuabilului in cauza, iar acesta nu mai este obligat sa se deplaseze initial la administratia fiscala pentru obtinerea documentului care ii atesta situatia fiscala si sa-l depuna ulterior.
Astfel, se creeaza baza legala pentru persoanele fizice in vederea dezvoltarii procedurilor de utilizare a altor instrumente de identificare decat certificatul digital calificat, respectiv cele de tip utilizator parola, telefon mobil, digipass sau alte dispozitive stabilite ulterior la nivel de ordin al ministrului.
Aceste mijloace de comunicare electronica vor putea fi folosite si de catre administratia locala in relatia cu contribuabilul.
Pentru persoanele fizice, noile reglementari creeaza baza legala in vederea dezvoltarii procedurilor de utilizare a altor instrumente de identificare decat certificatul digital calificat, respectiv, cele de tip utilizator parola, telefon mobil, digipass sau alte dispozitive stabilite ulterior la nivel de ordin al ministru. Aceste mijloace de comunicare electronica vor putea fi folosite si de catre administratia locala in relatia cu contribuabilul.
Prin ordin comun al ministrului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si al ministrului Finantelor Publice se stabilesc categoriile de acte administrative fiscale care pot fi emise electronic de catre organele fiscale ale autoritatilor administratiei publice locale, iar consiliile locale stabilesc, prin hotarare, daca organele fiscale din cadrul autoritatii administratiei publice locale respective pot emite acte administrative fiscale in varianta electronica precum si instrumentele efective de comunicare care pot fi folosite.
Sursa: Mediafax