Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a organizat miercuri, 28 ianuarie 2015, o conferinta cu tema “Reducerea poluarii cu nutrienti din surse agricole a apelor si solului/Aspecte privitoare la implementarea proiectului <<Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti>> in regiunea de dezvoltare Nord-Vest”.
Evenimentul a marcat inceputul unei serii de 8 evenimente organizate in cadrul Campaniei de informare, constientizare si replicare a interventiilor proiectului in toate regiunile de dezvoltare din Romania. La conferinta au participat reprezentanti ai Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, consiliilor judetene, prefecturilor, autoritatilor pentru protectia mediului, apelor, autoritatilor de agricultura, sanatate publica, dar si autoritati locale din judetele Cluj, Bistrita-Nasaud, Bihor, Maramures, Satu Mare si Salaj.
Printre temele supuse dezbaterilor s-au numarat: Prezentarea proiectului “Controlul integrat al poluarii cu nutrienti” si a rezultatelor acestuia; Legislatia europeana de mediu si institutiile europene; Legislatia de mediu din Romania si institutiile de mediu; Calitatea surselor de apa cu accent pe situatia nutrientilor in Bazinul Somes-Tisa; Masuri de protectia mediului in zonele rurale, inclusiv gospodarii individuale; Specificul activitatiilor din agricultura si impactul asupra mediului.
Proiectul „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” este finantat de Guvernul Romaniei dintr-un imprumut rambursabil de 50 mil. Euro acordat de Banca Mondiala si un ajutor financiar nerambursabil de 5,5 mil. USD, acordat de Fondul Global de Mediu (GEF). Consiliile judetene si consiliile locale implicate in proiect asigura o cota de cofinantare de pana la 5% din valoarea investitiilor.
Obiectivul general al proiectului il reprezinta acordarea de sprijin Guvernului Romaniei in vederea alinierii la cerintele Directivei Nitratilor a UE prin reducerea deversarilor de nutrienti in corpurile de apa; promovarea schimbarilor comportamentale la nivel regional; sprijin pentru intarirea cadrului de reglementare si capacitatii institutionale.
In cadrul proiectului este prevazuta implementarea unei serii de investitii in circa 86 de localitati incluzand: sisteme comunale de depozitare si manipulare a gunoiului de grajd, plantarea de fasii de vegetatie forestiera cu rol de protectie si reabilitarea pasunilor, canalizare si epurare a apelor uzate la scara mica, testarea si demonstrarea fezabilitatii producerii de biogaz din gunoi de grajd si deseuri organice menajere si promovarea Codului de Bune Practici Agricole.
Regiunea de Nord-Vest a Romaniei a beneficiat in cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” de investitii de peste 50 mil lei pentru localitatile Bontida (judetul Cluj), Salacea (judetul Bihor), Seini si Remetea Chioarului (judetul Maramures), Crucisor si Paulesti ( judetul Satu Mare).
Una dintre cele mai mari investitii s-a realizat in localitatea Bontida ( judetul Cluj) unde, pana in prezent, au fost construite 1 platforma comunala si 75 platforme individuale de depozitare si gospodarire a gunoiului de grajd si a deseurilor menajere, au fost achizitionate 1 tractor, 2 remorci, 1 incarcator frontal, 1 masina de imprastiat gunoi, 1 vidanj si au fost livrate un numar de 75 europubele pentru separarea gunoiului menajer.
De asemenea, in localitatea Seini (judetul Maramures), se va construi pe parcursul acestui an o Instalatie Pilot pentru producerea biogazului si o Platforma de depozitare si gospodarire a gunoiului de grajd si a deseurilor menajere in valoare totala de peste 10 milioane lei.
Pericolele infestarii apelor cu nutrienti
Nitratii si nitritii sunt substante folosite preponderent in agricultura, pentru fertilizarea solurilor. Depozitate necorespunzator, acestea ajung in panza freatica si, de aici, in apa din fantanile comunale. Consumul de apa infestata cu aceste substante reprezinta o amenintare extrem de grava la adresa sanatatii: scade rezistenta generala a organismului si, in cazurile cele mai grave, poate duce chiar la decesul sugarilor si copiilor. In plus, nitratii din apa pot provoca avorturi spontane sau infertilitate masculina.
Cea mai importanta sursa de intoxicare cu nitrati si nitriti o reprezinta apa din fantana. In majoritatea comunelor si satelor din Romania, apa din fantana este poluata cu aceasta substanta provenita din depozitarea haotica a gunoiului de grajd si a latrinelor neimpermeabilizate din gospodariile oamenilor. Limita sanitara maxima admisa pentru nitrati in apa potabila este de 50 mg/litru, la fel ca in Uniunea Europeana.
Informatii suplimentare despre proiect
Obiectivul general de dezvoltare al proiectului este de a sprijini Guvernul Romaniei in indeplinirea cerintelor Directivei Nitrati a UE prin reducerea poluarii cu nutrienti a corpurilor de apa, promovarea modificarilor comportamentale la nivel de comuna si intarirea capacitatii institutionale si de reglementare.
In vederea atingerii acestui obiectiv, Proiectul sprijina Guvernul Romaniei prin: a) Implementarea unei serii de investitii in circa 100 de localitati ZVN, incluzand: sisteme comunale de depozitare si manipulare pentru a promova o mai buna gestionare a deseurilor animale si menajere, plantarea de fasii de vegetatie forestiera cu rol de protectie si reabilitarea pasunilor, canalizare si epurare a apelor uzate la scara mica si promovarea Codului de Bune Practici Agricole. b) Intarirea capacitatii institutionale a Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice (MMSC) si a Administratiei Nationale ”Apele Romane” (ANAR) precum si a altor agentii nationale, regionale si judetene implicate, de a implementa Directiva Nitrati. c) Derularea unei campanii de Constientizare Publica pentru a sprijini activitatile proiectului si a stimula replicarea interventiilor proiectului in alte zone similare din Romania, precum si in alte tari riverane de la Marea Neagra si in tari candidate UE.
Pentru mai multe informatii despre proiect, va rugam sa accesati: www.inpcp.ro, www.inpcp-campanie.ro, www.blog.inpcp-campanie.ro, http://www.facebook.com/CampaniaImpotrivaPoluariiCuNutrienti
Sursa: Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor.