Consiliul National al Elevilor organizeaza in aceasta perioada a doua editie a proiectului national ,,Ministru pentru o zi. Antrenand noua ministere ca parteneri, proiectul are ca scop o mai buna constientizare a atributiunilor si responsabilitatilor pe care un lider implicat la nivel national le are, cat si diminuarea barierelor ce pot aparea intre elevi si mediul decizional.
Astfel, elevii din sistemul preuniversitar au oportunitatea de a-si depune candidatura pe platforma Waterfall Edu (www.Wedu.ro) pana la data de 30 august, urmand ca in perioada urmatoare o comisie mixta sa evalueze proiectele candidatilor. In a doua decada a lunii septembrie, cei noua ministri pentru o zi ii vor dubla pe actualii guvernanti, reusind astfel sa isi contureze o noua perspectiva asupra sistemului politico-administrativ din Romania.
Ministerele care s-au alaturat celei de a doua editii a proiectului “Ministru pentru o zi” sunt Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Tineretului si Sportului, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Ministerul Economiei, Comertului si Turismului, Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri, Ministerul pentru Dialog Social si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.
Prin implementarea acestui proiect, Consiliul Elevilor doreste sa realizeze o consolidare a pozitiei sale de for consultativ in cadrul invatamantului din Romania, aratandu-si totodata suportul pentru forurile decizionale la nivel national.
Despre Consiliul National al Elevilor
Consiliul National al Elevilor din Romania a fost infiintat in baza OMECT nr. 2782/2007. In prezent, Consiliul Elevilor functioneaza in baza Regulamentului de organizare si functionare aprobat prin ordin de ministru nr.4247 din 26.06.2010.
Consiliile elevilor sunt singurele structuri care apara interesele elevilor la nivel local si national, promotori ai dezvoltarii climatului scolar, dar si un cadru de dezvoltare, de educatie civica autentica si de formare a unor cetateni responsabili.
Consiliul National al Elevilor este structura care reprezinta in prezent peste 3.200.000 de elevi din Romania, fiind un factor important al democratizarii scolii si incurajarii relatiei de parteneriat profesor-elev.
Prin intermediul acestui cadru de organizare, elevii isi pot alege reprezentantii pe baza principiului legitimitatii, pot formula puncte de vedere specifice lor si pot elabora propuneri pentru imbunatatirea calitatii vietii scolare.
Sursa: Consiliul National al Elevilor