Societatea Romana de Cancer cu sediul in Cluj-Napoca a precizat ca, in calitatea de organizatie neguvernamentala a carei misiune este pomovarea sanatatii populatiei, declara ca nu este de acord cu administrarea vaccinului contra HPV, din urmatoarele motive:
Vaccinul Gardasil a fost omologat in 2006, iar perioada de testare de doar 2 ani si jumatate, pe o masa mare de populatie, este insuficienta.
Efectele secundare pe termen lung sunt necunoscute si pe termen scurt sunt ingrijoratoare, concretizate in SUA prin moartea a 18 femei si in Europa a 2 femei. Cifrele acestea nu cuprind cazurile aparute dupa administrarea vaccinului persoanelor care nu sunt monitorizate de sistemul de sanatate – vaccin cumparat direct din farmacie.
Nu suntem de acord cu vanzarea vaccinului in circuit deschis din cauza efectelor secundare care ar putea aparea in urma testarii insuficiente.
S-au semnalat efecte adverse la nivelul urmatoarelor sisteme, multe dintre acestea dupa omologare si punere pe piata a vaccinului:
Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat
Tulburari hematologice si limfatice
Tulburari ale sistemului imunitar
Tulburari ale sistemului nervos
Tulburari gastro-intestinale
Tulburari musculo-scheletice si ale tesutului conjunctiv
Studiile clinice privind eficacitatea nu cuprind o perioada mai mare de 3 ani.
Loturile de testare clinica sunt reduse, in special pentru varste de sub 16 ani.
In tara noastra, s-a hotarat vaccinarea fetelor fara a pune la punct un sistem de monitorizare generala si interventie in cazurile critice. Costurile de vaccinare sunt de 55 milioane de euro. Care sunt costurile de monitorizare ale persoanelor vaccinate? Care sunt consecintele administrarii vaccinului, fara a sti, peste 10 – 15 ani, cauzele unor boli datorate vaccinarii: „anomalii congenitale, efecte nocive asupra sarcinii, interactiuni cu alte medicamente” etc?
Raportul cost-eficienta: vaccinul pentru 110 000 fete costa aproximativ 55 milioane de euro si nu exclude efectuarea regulata a testului Papanicolau. Cu suma respectiva se poate finanta testarea anuala a 3,2 milioane de femei, ceea ce ar fi echivalent cu efectuarea screening-ului cancerului de col uterin pentru intreaga populatie feminina intre 25 si 60 de ani, la fiecare 2 ani. In consecinta, costurile vaccinului in utilizare pe scara larga nu se justifica.
Consideram ca inaintea cheltuirii banilor publici ar trebui facuta o informare riguroasa a populatiei si un sondaj de opinie. Doar dupa aceea ar trebui luata decizia privind achizitionarea unui numar adecvat de doze de vaccin. Societatea Romana de Cancer, care reprezinta interesele populatiei, pledeaza pentru un stil de viata sanatos, ceea ce nu presupune in primul rand administrare de medicamente ale caror costuri falimenteaza sistemul sanitar si nici vaccinuri nejustificate.
Sursa: srccjro.org
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult