SC VITAL SA, prin Procesul verbal de contraventie nr. 9202294 din 11.08.2014, intocmit de Comisariatul judetean Maramures din cadrul Garzii Nationale de Mediu, a fost sanctionata contraventional cu plata unei amenzi de 50.000 lei din cauza functionarii la parametri redusi a statiei de epurare care deserveste municipiul Baia Mare.
Reprezentantii societatii arata ca SC VITAL SA nu este responsabila pentru situatia creata din cauza functionarii doar a treptei primare la statia de epurare din Baia Mare, raspunderea revenind in principal CNMPN REMIN SA pentru urmatoarele motive:
Din galeria de mina situata la capatul strazii Iuliu Maniu din Baia Mare, lucrare miniera in conservare aflata in patrimoniul si administrarea CNMPN REMIN SA, se evacueaza (prin racordare neautorizata) ape de mina in reteaua de canalizare menajera municipala care ajung in statia de epurare Baia Mare. Aceste ape de mina contin minerale grele in concentratii peste limitele admise, impurificatori care ulterior se regasesc in namolul rezultat in procesul tehnologic de epurare. Notificarile repetate ale societatii noastre adresate REMIN de a identifica o alta solutie privind descarcarea respectivelor ape de mina, astfel incat ele sa nu ajunga in reteaua publica de canalizare, nu au avut niciun ecou.
Namolul rezultat in activitatea statiei de epurare cu continut de metale grele nu poate sa fie valorificat datorita acestor incarcari cu metale grele, neconforme cu normele legale. Retetele clasice de valorificare a acestuia, cele materiale (in agricultura, fabricarea cimentului), cele energetice (fermentarea anaeroba, incinerarea, gazeificarea) respectiv depozitarea acestora nu au putut fi puse in practica, continuturile in arsen, plumb, zinc, cupru etc, peste limitele prevazute de normele de mediu constituind motivul principal pe care toti potentialii nostri parteneri contractuali le invoca.
Zilnic, la statia de epurare Baia Mare, in conditiile functionarii la parametrii maximi (treapta mecanica plus treapta biologica) s-ar produce aproximativ 25–30 tone de namol, care ar trebui sa fie valorificat dupa retetele clasice, volume apreciabile pentru care, deocamdata, datorita concentratiilor de metale grele, nu exista solutii de utilizare.
Eliminarea metalelor grele din apele de mina/namolul rezultat din statia de epurare ar reprezenta varianta care ar permite folosirea namolului conform strategiei nationale privind managementul namolului si implicit respectarea de catre SC VITAL SA a conditiilor impuse in autorizatiile de mediu.
In situatia in care Compania REMIN SA nu va da de urgenta curs solicitarilor, societatea VITAL isi rezerva dreptul de a intreprinde toate demersurile legale privind promovarea intereselor comunitatii baimarene in ceea ce priveste rezolvarea unei probleme de mediu extrem de importanta, se arata in comunicatul remis de societatea VITAL.
Sursa: Emm