In perioada 17-21 martie 2011, Institutul de Relatii Internationale si Cooperare Economica a realizat obisnuita excursie de primavara , destinata sa ofere ambasadorilor acreditati in Romania o imagine a frumusetilor tarii , dar si sa ii ajute in a avea o cat mai buna imagine a oportunitatilor oferite de mediul de afaceri din diverse regiuni ale tarii noastre.
Anul acesta, la solicitarea cunoscutului om politic Vasile Vlasin – directorul Agentiei Regionale de Dezvoltare a Transilvaniei , excursia diplomatica s-a indreptat spre Descoperirea Maramuresului.
Profesorul Anton Caragea , directorul Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica a declarat ca: datorita constrangerilor bugetare anul acesta nu a putut sa invite decat ambasadorii cu care Institutul are o colaborare permanenta si care au dat asigurari cu privire la interesul lor pentru zona ce urmeaza a fi explorata.
Programul vizitei ambasadorilor a fost extrem de dens, cuprinzand intalniri cu oficialitatile locale : prefect, primarii principalelor localitati din regiunea Maramuresului , oameni de afaceri din Baia Mare, Borsa si Sighetul Marmatiei si conferinte de presa pe traseu.
Contactele economice au fost in mod special un succes, inaltii oaspeti fiind interesati de uzinele de constructie a platformelor de epurare a apelor uzate, fabicile de mobila si investitiile in terenuri si hoteluri din zonele vizitate. S-a luat decizia organizarii acestor activitati economice prin Agentia de Dezvoltarea Regionala a Transilvaniei care sa asigure un cadru organizat pentru stabilirea contactelor si a explorarii oportunitatilor de afaceri zonale.
Nu doar intalnirile politice si economice au ocupat agenda vizitei diplomatilor in frumosul Maramures, vizite la toate monumentele UNESCO din regiune au fost cuprinse in program. Inclusiv , ca o deosebita favoare, ambasadorii au putut innopta in frumoasa manastire Barsana in apartamentele in care a dormit Printul Mostenitor al Marii Britanii-Charles si admira muzeul celebru al manastirii .
Vizita a avut numeroase momente de destindere intre care enumeram un mic dejun la 2.000 de metri altitudine, dupa o vizionare cu telescaunul a zonei Suior , o plimbare pe sky-jet unde ambasadorii si-au demonstrat abilitatile de conducatori infruntand zapada si participarea la dansuri populare.
Vizita a reusit sa imbine utilul cu placutul, in conferinta de presa finala, ambasadorii multumind pentru ca au avut oportunitatea rara de a descoperi o regiune de o deosebita frumusete si bogatie, unde ospitalitatea si bogatia se afla la ele acasa. Totodata profesorul Anton Caragea a promis ca Institutul de Relatii Internationale si Cooperare Economica va organiza o noua deplasare in Maramures cat de curand pentru a sprijinii in continuare dezvoltarea regiunii si atragerea de turisti.
Sursa: Centrul Diplomatic