Vezi VIDEO
Reabilitarea fostului club Phoenix incepe sa prinda contur. Proiectul care vizeaza amenjarea cladirii din centrul istoric al municipiului Baia Mare si transformarea ei intr-un centru al activitatilor de tineret se afla in licitatie. Municipalitatea baimareana estimeaza ca lucrarile vor incepe la finele lunii iulie, urmand ca inaugurarea sa se faca anul viitor, de Ziua Tineretului.
Autoritatile baimarene si-au propus o altfel de abordare in privinta Zilei Tineretului. Pimarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, spune ca a considerat ca e inutil sa transmita diferite mesaje de Ziua Tineretului sarbatorita astazi, 2 mai.
El a aratat ca a dorit sa convoace factorii responsabili pentru a pune la punct detaliile referitoare la transformarea fostului club Phoenix intr-un spatiu care sa gazduiasca fundatiile de tineret.
„Centrul se va numi <<Young Activ>> pentru ca vom genera, poate, si cu aceasta ocazie un proiect care se va numit <<Activ>. pe diferite componente: tineret, sport, cultura, varstnici, educatie, economic. Vor fi spatii dedicate dumneavoastra, celor care coordonati fundatiile si asociatiile, vor fi spatii comune, cum este acest spatiu, care poate fi sala de spectacole sau de conferinte. Vor fi la demisol spatii comune unde se vor putea desfasura diferite activitati”, a declarat primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches.
Cei prezenti au luat in discutie si solutia potrivita pentru ca in cladire sa fie primite doar organizatiile care fac ceva concret pentru tineri. In acest sens, va fi stabilit un grup de lucru care va selecta fundatiile ce vor avea birouri in acest centru.
„Cred ca va trebui, in acord cu voi, sa generam un grup care sa selecteze niste proiecte cu care voi sa aplicati pentru ocuparea acestor spatii. Ma gandesc sa generam o tema pentru proiectele respective, sa fie proiecte pentru Baia Mare si tineretul baimarean pe o perioada de cinci ani si, bineinteles, in acord cu aceste proiecte si castigand cu aceste aplicatii sa aveti gratuitate la birourile de aici, la salile comune. Asta este dorinta si maniera corecta in care trebuie sa abordam lucrurile. Asta pentru a face niste proiecte si planuri mai consistente, coerente si pe lunga durata in ceea ce priveste actiunea voastra, a organizatiilor de tineret”, a adaugat edilul baimarean.
Arhitectii ce se vor ocupa de amenajarea vechii cladiri care dateaza din 1894 au planuri serioase.
„In curte se creeaza 16 locuri de parcare cu acces de pe cele doua strazi: strada Tineretului si strada Pietrosului, pentru a facilita accesul si circulatia in zona. Invelitoarea si mansarda ne-au fost sugerate pentru mansardare datorita consolidarilor facute sus, tot acoperisul trebuie desfacut si refacut. Si atunci mansarda e varianta castigatoare, unde se creeaza 9 birouri. Se va crea inca o scara, acum neputandu-se ajunge decat in partea din spate. Se va crea o scara pentru intrarea in sala si cu garderoba”, a punctat arhitectul Petre Mitru.
Proiectul prevede ca, la finalul reabilitarii, cladirea sa includa o sala multifunctionala la parter cu 142 de locuri, dar si 16 birouri.
„Daca se pot face aceste conditii si reabilita aceste cladiri, eu cred ca este binevenit si sunt ferm convins ca va veti simti foarte bine aici, iar aceste asociatii de tineret se vor putea dezvolta si crea lucruri frumoase”, a afirmat consilierul municipal Dan Grumaz.
La randul sau, presedintele ASSOC Baia Mare, Florian Salajeanu, a remarcat ca „avem sansa din Baia Mare sa facem proiecte frumoase la nivel regional, nu numai in Baia Mare. E o viata foarte activa in Baia Mare din acest punct de vedere. Poate fi ceva foarte frumos, are perspective”.
Cheltuielile cu functionarea fundatiilor in aceastra cladire ar urma sa fie suportate de autoritatea locala.
Sursa: Camelia Tocaci