Vezi VIDEO
Municipiul Baia Mare are, incepand de astazi, o strategie de dezvoltare sociala. Planul a fost elaborat pentru perioada 2015-2020 si pentru realizarea acestuia s-a muncit timp de sase luni. Primul pas facut pentru intocmirea strategiei de dezvoltare sociala a fost consultarea partenerilor sociali.
Pentru elaborarea planului au fost implicate toate institutiile din municipiul Baia Mare, astfel incat comunitatea sa aiba o implicare majora in procesul decizional. Strategia de dezvoltare sociala a municipiului Baia Mare urmeaza sa fie adusa in atentia alesilor locali pentru a primi votul de aprobare in plenul Consiliului Local.
Documentul care sta la baza strategiei de dezvoltare sociala a municipiului Baia Mare a fost astazi dezbatut public de toate institutiile dar si de factorii importanti din mediul social. Acest act cuprinde toate sugestiile si recomandarile venite de la institutiile publice dar si de la organizatiile non-guvernamentale cat si alti factori implicati in componenta sociala. Mai mult, documentul are si un capitol de proiecte care ar trebui realizate astfel incat segmentul social sa cunoasca o dezvoltare considerabila.
“Este momentul ca municipiul Baia Mare sa incheie acest parcurs al elaborarii acestui document strategic si sa-l consideram un simplu dar important pas. De aici incolo umeaza sa si punem in opera ceea ce acest document strategic va scoate in evidenta. Daca veti avea rabdare si dumneavoastra si ceilalti interesati din comunitate sau din afara comunitatii sa studiati acest document veti vedea ca exista cateva vulnerabilitati majore pe care le are municipiul Baia Mare, asa cum le are intreaga tara si asa cum le are fiecare comunitate din aceasta tara, datorita diverselor mutatii care au generat vulnerabilitati majore in zona sociala.
Bineinteles ca aceste mutatii, aceste malformatii nu au fost intotdeauna venite intr-un mod asteptat si atat autoritatile locale cat si comunitatea nu au fost intotdeauna pregatite cu raspunsuri si atitudinea potrivita. Cred ca a venit momentul ca aici, in Baia Mare, si in alte parti, lucrurile sa evolueze intr-un alt mod. Structurat si din punct de vedere administrativ dar si din perspectiva relationarii, comunicarii, implicarii, atat a autoritatii locale cat si a zonei civice pentru ca eu nu cred in gestionarea doar de catre autoritatea locala a acestui sector amplu, despre care noi discutam astazi. Cred, in schimb, intr-un transfer treptat spre tot ceea ce inseamna zona civica, ONG-uri, servicii sociale dintr-o comunitate. Lucrul acesta genereaza si un control mai eficient al serviciilor si calitate mai buna a serviciilor si o atentie mai sporita asupra categoriilor vulnerabile”, a declarat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.
Un aport important pentru elaborarea strategiei de dezvoltare sociala a municipiului Baia Mare a avut-o fundatia Hope and Homes for Children (HHC) Romania, asociatia fiind si cea care s-a implicat financiar pentru realizarea documentului. Astfel, Autoritatea Publica Locala a municipiului Baia Mare nu a cheltuit niciun leu pentru elaborarea acestei expertize.
“Este o strategie foarte diferita fata de alte strategii care se gasesc la momentul actual in Romania, atat la nivel judetean cat si regional. Este o strategie demna de a fi aplicata ca si model si sunt inca o data mandru ca sunt baimarean pentru ca autoritatile publice din Baia Mare au avut curajul sa se lanseze intr-un asemenea demers. Este un demers extraordinar pentru ca a fost deschis si au participat toti cei implicati in segmentul social. A fost ancorat in comunitate si problemele reale si este un proces extraordinar de curajos pentru ca este unul dintre putine cazuri in care autoritatea publica vorbeste deschis despre probleme si in care invita societatea civila sa se apropie de autoritatea publica si sa lucreze impreuna la gasirea unor solutii”, a declarat Otto Sestak, training manager la HHC Romania.
Procesul de planificare strategica pentru elaborarea planului de dezvoltare sociala a vizat patru abordari. Este vorba despre abordarea participativa, comunitara, integrata si teritoriala.
“Situatia delicata mentionata si in aceasta strategie, situatia delicata in care se afla comunitatea baimareana din punct de vedere social cu vulnerabilitatile pe care le avem raportat la proiecte nu putem sa vorbim despre prioritizare. Orice lucru este prioritar, fiecare dintre aceste proiecte sunt prioritare. Din pacate, sper sa nu fie asa, dar din pacate, orice fel de prioritizare se transforma in renuntare sau amanare. Nu putem sa vorbim despre prioritizare. Totul este prioritar, fiecare lucru. Nu poti sa spui ca e mai important sa faci un proiect astazi decat alt proiect. Fiecare trebuia facut de multa vreme. Multe lucruri s-au facut, insa foarte multe lucruri nu s-au facut.
Asadar, eu cred ca vom avea capacitatea sa convingem in primul rand comunitatea cu privire la faptul ca e nevoie de investitii majore in acest domeniu pentru a putea sa consideram acest subiect functional si rezolvat. Pentru ca daca nu vom rezolva acest domeniu vom genera foarte multe probleme in alte zone, in zona de ordine publica, in zona de educatie, in zona de sanatate. Foarte multe componente pot fi afectate daca intr-un mod corect si foarte incisiv nu vom investi”, a concluzionat Catalin Chereches, primarul municipiul Baia Mare.
Strategia de dezvoltare sociala a municipiului Baia Mare cuprinde proiecte care se doresc a fi finantate din fonduri europene. Toate acestea pentru ca segmentul social din Baia Mare sa cunoasca o dezvoltare impresionanta.
Sursa: Simona Vasiac