Vezi VIDEO
Selfie-ul a devenit, in ultimii ani, o adevarata moda mai ales in randul adolescentilor, care isi doresc, din ce in ce mai mult, popularitatea in mediul online. Specialistii spun insa ca si aceste “autoportrete” virtuale trebuie facute cu masura, in caz contrar putand sa duca la tulburari psihice grave.
Psihologii spun ca selfie-urile sunt, de fapt, forme de narcisism digital care ascund dorinta oamenilor de a fi apreciati si recunoscuti de ceilalti, pentru a mentine o imagine de sine pozitiva. Pe de alta parte, psihoterapeutii spun ca fiecare dintre noi avem o doza mai mica sau mai mare de narcisism, utila pentru descoperirea stimei de sine.
“Depinde de cantitate. Daca vorbim despre selfie-uri facute obsesiv, prin care incercam sa ne scoatem pe noi in evidenta, deja nu este normal. Atata timp cat acest aspect nu deranjeaza si nu tulbura activitatile noastre intr-o zi, sau in mai multe zile la rand, e un lucru normal si nu poate fi catalogat drept un deranj sau o tulburare. Fiecare dintre noi avem in strafunduri o doza de narcisism si este bine ca o avem, ca sa reusim sa ne gasim stima si respectul de sine si sa il mentinem la standarde inalte, asa cum trebuie”, a declarat psihoterapeutul Cristina Oanea.
Pozele de tip “selfie”, spun unii psihologi, reprezinta mai mult decat o moda sau un trend, fiind o metoda de a ne ancora valorile la mediul in care traim, un mediu in care aspectul fizic a devenit garantul performantei. Conform specialistilor, daca preocuparile noastre zilnice se invart doar in jurul selfie-urilor, pe care le facem si le postam online in mod obsesiv, atunci lucrurile risca sa degenereze.
“Pentru a putea spune ca este o tulburare, inseamna ca acea persoana sa nu se regaseasca in viata de zi cu zi, chiar daca ea nu isi da seama de acest lucru. Cei din jurul ei pot observa anumite schimbari comportamentale, de exemplu sa nu faca nimic altceva toata ziua decat selfie-uri, iar acestea sunt pe primul plan. Toate acestea devin atunci obsesii tulburatoare si jenante. Putem merge mai departe si sa spunem ca in astfel de cazuri este bine sa fie consultat medicul de familie si apoi psihologul clinician”, a adaugat Cristina Oanea.
Psihologii spun ca noul tip de interactiune sociala, cea online, este una impersonala si lipsita de intimitate, care incurajeaza si mentine un comportament de tip narcisist. Tocmai de aceea, socializarea virtuala trebuie facuta cu masura si in proportii mult mai mici decat cea clasica, vorbind cu omul din fata noastra.
Sursa: Tania Purcaru