Vezi VIDEO
Alarmati de zvonurile privind posibila inchidere a societatii Romplumb Baia Mare, sindicalistii s-au dus cu jalba-n protap la Ministerul Muncii pentru a solicita protectie sociala pentru salariati. Liderii de sindicat au cerut plati compensatorii pentru muncitorii care ar urma sa fie concediati. Deocamdata, sindicalistii spun ca nu au primit o informare oficiala referitoare la iminenta inchidere a uzinei, dar spun ca si-au luat masuri de precautie, in conditiile in care la jumatatea lunii august expira termenul din somatia venita din partea Agentiei Regionale de Protectia Mediului Cluj care obliga societatea la incadrarea in parametrii impusi de autorizatia integrata de mediu.
Sindicalistii maramureseni au cerut de la Ministerul Muncii plati compensatorii pentru angajatii care ar urma sa fie disponibilizati. Liderul Sindicatului Romplumb, Ana Sarga, spune ca nu s-au primit informatii concrete cum ca uzina s-ar inchide, insa daca acest lucru s-ar intampla, 600 de oameni ar ramane pe drumuri. Totusi, alarmata de zvonistica din ultimele zile, sindicalista a facut demersuri pentru protectia sociala a muncitorilor, in cazul in care acestia isi vor pierde locurile de munca. Asta cu atat mai mult, cu cat societatea risca sa ramana fara autorizatia integrata de mediu, luna viitoare, dupa ce va expira notificarea venita din partea Agentiei Regionale de Protectia Mediului Cluj, prin care uzina a fost atentionata ca nu are voie sa depaseasca parametrii impusi de autorizatia integrata de mediu.
“Unul din elementele care m-au determinat sa caut protectia sociala este si aceasta situatie existenta, zvonurile, situatia vizavi de Agentia Regionala de Protectia Mediului pentru ca ca am primit acea notificare pe o perioada de 60 de zile, s-ar putea sa ne conformam si sa fie ok, dar cum situatiile de-a lungul vietii te invata sa fii prevazator si sa te gandesti si la alternativa neplacuta a lucrurilor, din dorinta de a asigura o protectie sociala a angajatilor am luat aceasta decizie”, a afirmat liderul Sindicatului Romplumb, Ana Sarga.
La randul sau, liderul Cartel Alfa Maramures, Florin Hossu, considera ca anumite persoane ar avea interese sa se inchida societatea Romplumb si ca tocmai de aceea se face valva in jurul disponibilizarilor.
“Daca avem o unitate economica, vrem sa o inchidem. Sa nu ne miram ca raman bugetarii si nu mai avem cu ce sa platim. Situatia este dramatica, deoarece nu poluatorul e de vina, ci interesele unor persoane”, sustine Florin Hossu.
Ana Sarga a mai declarat ca in conformitate cu ordonanta 36, in caz de concediere, angajatiii Romplumb ar putea beneficia de plati compensatorii pentru o perioada de 20-24 de luni. Cuantumul ar porni de la valoarea ajutorului de somaj pana la media salariului pe ultimele trei luni. In calcul este luata si o alta varianta si anume accesarea fondului european de ajustare la globalizare. Deocamdata, totul este insa la stadiul de discutii.
Conducerea societatii Romplumb a refuzat faca declaratii referitoare la acest subiect.
La Romplumb lucreaza in prezent 600 de persoane, iar media de varsta a angajatilor este de 45 de ani. Sindicalistii au mai aratat ca inchiderea uzinei ar fi un dezastru pentru oameni, deoarece multi dintre salariati nu au varsta de pensionare, iar sa-si gaseasca un loc de munca ar fi dificil, in contextul in care s-au specializat in anumite meserii.
Sursa: Camelia Tocaci