In sedinta de Guvern de joi, 21 ianuarie, ministrii au discutat despre o eventuala reducere cu 20% a numarului de posturi din ministere si aparatul central al executivului. Propunerea de reducere a numarului personalului bugetar de la nivelul aparatului central al ministerelor urmeaza sa fie discutata cu patronatele si partenerii sociali, a anuntat biroul de presa al guvernului.
Fiecare minister trebuie sa analizeze situatia si sa decida, pana saptamana viitoare, cum isi stabileste organigrama, putand reduce pana la 20% din posturile apartinand aparatului birocratic.
Surse guvernamentale afirma ca in aceasta categorie nu vor intra pensionarii-angajati din sistemul administratiei centrale, obligati sa iasa la pensie pe 1 februarie, si nici cele peste 140.000 de posturi care au fost blocate prin ordonanta.
Ministrii Radu Berceanu, Ilie Sarbu si Liviu Dragnea au confirmat, separat, posibilitatea aplicarii acestei masuri, referindu-se la situatiile din institutiile pe care le conduc.
Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat ca in aparatul ministerului pe care il conduce, reducerile de personal vor depasi 20%. „La Ministerul Transporturilor, reducerea de personal va fi chiar mai mare de 20%, pentru ca am regasit un personal foarte mare la minister si mi-e teama ca sediul ministerului sa nu aiba probleme de structura din cauza unui personal atat de numeros”, a spus el.
Ministrul Administratiei si Internelor, Liviu Dragnea, a declarat ca decizia privind reducerea cu 20% a personalului din aparatul central este una de natura politica, aceasta urmand a fi aplicata in cadrul MAI numai dupa o evaluare corespunzatoare in acest sens. El a spus ca reducerea de personal cu 20% nu se refera la structurile operative. „Impreuna cu colegii mei, vom vedea compartimentele de unde sa facem aceste diminuari”, a precizat ministrul de Interne.
Ministrul Ilie Sarbu a precizat ca „in 2004, Ministerul Agriculturii avea 350 de angajati, iar acum are 605”. „Nu am vazut efectele acestei supradimensionari a organigramei. Sunt doar oameni mai multi si salarii foarte mari. La agentiile de plati sunt salarii cu 75% mai mari, dar rezultate nu confirma acest efort al guvernului si ministerului in conditiile in care absorbtia de fonduri europene a fost de numai 0,6 miliarde lei pe plati directe”, a spus Ilie Sarbu.
Consilierul pe probleme economice al premierului, Ionut Popescu, a nuantat subiectul, afirmand ca executivul urmeaza sa adopte o reducere a personalului din institutiile aflate in subordinea guvernului, dar acestea vizeaza doar aparatul birocratic. El a precizat ca aceste masuri sunt in stadiul de propunere, nefiind emis vreun act normativ in acest sens, pana acum.
El a precizat ca procentul avansat pentru reducerile de personal, 20%, reprezinta o tinta a masurilor, disponibilizarile urmand sa fie operate in functie de necesitatile fiecarei institutii.De asemenea, el a precizat ca cele 140.000 de posturi bugetare neocupate nu vor fi cuprinse in acest plan de masuri.
Sursa: Agerpres
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult