“Am senzaţia că atunci când desfăşurăm verificări de rutină, înafara campaniilor, depistăm mult mai mulţi angajaţi la negru. Problema este că, imediat după ce controlăm primele firme, angajatorii se anunţă între ei iar salariaţii cu probleme sunt «dezafectaţi»”, a declarat inspectorul şef adjunct al ITM Maramureş, Marcel Cânţa.
Acesta a relatat că zilele trecute a aflat cazul unui administrator de firmă care şi-a trimis în concediu forţat angajaţii pentru care nu avea încheiate contracte de muncă pentru că aflase de controalele ITM.
“E vorba de o firmă de construcţii care trebuia să finalizeze o lucrare, iar beneficiarul l-a întrebat la un moment dat unde îi sunt muncitorii pentru că vedea că nimeni nu lucrează. Răspunsul a fost «Sunt dezafectaţi două zile că ITM are control»!”
Date fiind aceste situaţii, inspectorii de muncă au decis să desfăşoare doar controale fulger în judeţ. În decursul a două-trei zile iau la puricat o parte din firme, iar după o perioadă reîncep verificările astfel încât agenţii economici să nu poată fi anunţaţi din timp.
“Poate că la primul control sunt în regulă, dar la al doilea riscă să fie prinşi dacă totuşi au probleme. Ideea e să se pună la punct pentru că vom face campanii pe diverse domenii de activitate şi unul, ci câte 4 – 5 pe fiecare sector”, a anunţat inspectorul Anton Mureşan.
La finele lunii iulie şi începutul lui august, ITM Maramureş a avut două astfel de campanii de verificare fulger. Una a vizat domeniul construcţiilor, fiind controlate 31 de firme, iar cealaltă sectorul confecţii textile din judeţ – 30 de societăţi fiind luate în vizor.
“Numărul persoanelor depistate muncind la negru nu a fost mare. Am găsit cinci în construcţii şi patru la firmele de confecţii. Problemele depistate sunt neîncheierea contractelor de muncă, lipsa pontajelor, omisiunea dovezilor de plată a salariilor sau neînregistrarea contractelor la ITM”, a mai spus Marcel Cânţa.
Nereguli au fost găsite şi pe linie de protecţie a muncii. “Nu toţi angajaţii care lucrează în construcţii au controalele medicale făcute şi vizele care dovedesc că sunt apţi să lucreze în domeniu, respectiv să lucreze la înălţime. În cazul firmelor de confecţii sistemele de avertizare pentru pornirea şi oprirea utilajelor nu sunt verificate, ceea ce poate pune în pericol muncitorii”, a explicat Anton Mureşan.
23 din cei 63 de agenţi economici verificaţi au fost sancţionaţi contravenţional pentru aceste nereguli, valoarea amenzilor fiind de 240 de milioane de lei. Inspectorii de muncă spun că partea bună e că în urma controalelor desfăşurate a crescut vertiginos numărul contractelor de muncă încheiate. “Am înregistrat un plus de 1.000 de contracte când de obicei, într-o lună, creşterea e de numai 400-500 de dosare”, au spus ei.
Sursa: Larisa Tivadar