Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati (ANES) au venit cu cateva precizari legate de drepturile pe care le au parintii in ce priveste concediul pentru cresterea si ingrijirea copilului in varsta de pana la doi ani, sau trei ani in cazul copilului cu handicap, si de indemnizatia lunara aferenta. De aceleasi drepturi se bucura si parintii adoptivi, tutorii si asistentii maternali.
Legislatia in vigoare prevede dreptul mamei si al tatalui care realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit timp de 12 luni anterioare datei nasterii copilului/datei la care s-a realizat incredintarea in vederea adoptiei/datei la care s-a aprobat adoptia/s-a instituit plasamentul sau tutela, de a beneficia de concediu si de indemnizatie pentru cresterea copilului, sau de stimulentul acordat pentru reintoarcerea la serviciu a parintelui aflat in concediul de crestere si ingrijire a copilului. Concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se acorda pentru primii 3 copii. Dupa primele 3 nasteri sau adoptii, parintele are dreptul o singura data la un concediu de ingrijire a copilului de 3 luni pentru mama si de 3 luni pentru tata, fara plata indemnizatiei. Cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului este de 600 lei lunar.
In cazul in care parintele se reintoarce la serviciu in perioada de pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului, sau de 3 ani in cazul copilului cu handicap, acesta primeste un stimulent lunar in valoare de 100 lei. Pe durata concediului de crestere si ingrijire a copilului, mama sau tatal beneficiar nu pot fi concediati de angajator, aceasta masura de protectie prelungindu-se o singura data cu inca 6 luni dupa data reintoarcerii parintelui la locul de munca.
Titlu din ziar:
Persoanele aflate in concediu parental nu pot fi concediate de angajator
Masura se prelungeste cu 6 luni dupa intoarcerea la serviciu
Revista presei din Baia Mare – 8 septembrie 2008. Informatia zilei
Sursa: Adrian Mandru