Vezi VIDEO
Un an intreg ar trebui sa stea in concediu unii dintre angajatii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures (DGASPC). Personalul din asistenta sociala a acumulat sute de ore suplimentare, iar in unele cazuri n-a putut sa-si ia nici macar concediul de odihna cuvenit. Sindicalistii spun ca s-a ajuns la aceasta situatie din cauza numarului insuficient de salariati din sistem.
De mai multi ani sindicalistii din asistenta sociala sunt in proces cu conducerea DGASPC Maramures pentru plata orelor suplimentare prestate de salariati. Liderii Sanitas Maramures spun ca in continuare situatia pare scapata de sub control, in conditiile in care unii angajati au acumulat sute de ore suplimentare fara a avea sperante ca isi vor primi zile libere sau sporuri salariale.
„Sa nu punem in discutie situatia de la DGASPC, unde au atatea ore lucrate suplimentar, acumulate in timp datorita lipsei de personal, incat unii din ei ar trebui sa-si ia 3-4 luni de zile libere acumulate in ultimii trei ani. Fiind putini, lucreaza lunar mai mult de 160 de ore. Lunar li se acumuleaza 30-40 de ore suplimentare. Sunt unii care sunt la o mie de ore suplimentare”, a declarat liderul Sanitas Maramures, Mircea Ciocan.
In plus, sunt salariati care ar trebui sa stea chiar si un an in concediu pentru a epuiza zilele libere de care ar fi trebuit sa aiba parte. „Nu numai ca lucreaza unul singur pe tura, sa zic sambata si duminica, de dimineata pana seara si le face pe toate. Exista case de tip familial unde in loc de zece angajati din organigrama lucreaza opt angajati si cei opt au deja 365 de zile de concediu restant. Nu mai vorbesc de orele facute in plus, ca au cate 300-400 de ore”, a adaugat liderul Sanitas Baia Mare, Ionica Pop.
Sindicalistii Sanitas au mai aratat ca, in conformitate cu Codul Muncii, salariatii din asistenta sociala ar trebui sa beneficieze de compensarea orelor suplimentare prestate cu timp liber corespunzator in urmatoarele 60 de zile. In cazul in care nu pot fi acordate zile libere, atunci angajatii ar trebui sa beneficieze de un spor salarial de 100%.
Pentru ca nu si-au primit drepturile pentru munca suplimentara, salariatii spera ca vor avea castig de cauza in instanta, astfel incat sa poata primi macar bani in plus la salariu.
Sursa: Camelia Tocaci