Vezi VIDEO
Capriciile lui Niccolo Paganini au rasunat aseara, 1 noiembrie, in Casa Tineretulului, acolo unde a avut loc un recital muzical special sustinut de doi violonisti de marca: Alexandru Tomescu si Pavel Sporcl. Concertul face parte dintr-un turneu national, organizat de Ziua Republicii Cehe, sarbatorita in fiecare an in 28 octombrie. Melomanii au fost incantati atat din punct de vedere muzical cat si vizual, pentru ca violonistii au ales sa cante la doua instrumente „nonconformiste”.
Violonistul roman Alexandru Tomescu a revenit aseara, 1 noiembrie, in Baia Mare pentru a-i incanta pe iubitorii muzicii clasice cu virtuozitatea interpretarii sale. De data aceasta, Alexandru Tomescu a venit insotit de „cel mai cunoscut si apreciat membru al noii generatii de violonisti cehi, supranumit muzicianul-combatant”, Pavel Sporcl. Concertul a adus si o noutate. Cei doi muzicieni au ales sa interpreteze partiturile pe doua instrumente colorate.
„E al doilea spectacol din acest turneu, urmeaza Cluj, Bistrita si apoi Timisoara, ultimul oras. Are si o nota de noutate acest turneu. Pavel Sporcl interpreteaza pe o vioara colorata in albastru, iar Alexandru pe o vioara in culoare verde”, a declarat unul dintre organizatori, Radu Dragulinescu.
De altfel, violonistul roman, Alexandru Tomescu a dezvaluit ca a ales sa cante pe un altfel de instrument pentru a cuceri publicul nu numai prin armonia muzicala, ci si prin cea cromatica.
„Nu vedeti lucruri ce nu exista cu adevarat. Atat Pavel, cat si eu cantam pe viori mai speciale. Un lutier din Republica Ceha a construit pentru Pavel in urma cu 8 ani o vioara care e albastra, iar pentru mine in urma cu cateva saptamani, Silvian Rusu a construit aceasta vioara de culoare verde, verde smarald. Am dorit sa aducem cat mai multa culoare pe scena de concert si speram ca armonia va fi nu numai muzicala, ci si cromatica”, a spus Alexandru Tomescu.
Intre spectatori s-a aflat si ambasadorul Republicii Cehe, la Bucuresti, Jiri Sitler, care a marturisit ca este onorat sa se afle intr-un judet prieten cu tara pe care o reprezinta. „Cehoslovacia, iar azi Republica Ceha, sunt parteneri cu Romania inca de la inceput. In 1918 Maramuresul era vecinul nostru. Este o mare placere asadar sa va prezentam aici acest concert, fostilor nostri vecini, iar acum prieteni. Va multumim ca ati venit aici in numar atat de mare”, a declarat ambasadorul Republicii Cehe la Bucuresti.
Spectatorii s-au declarat si ei incantati de faptul ca au avut ocazia sa asiste la un concert de marca sustinut de cei doi violonisti. „Ca de fiecare data, intalnirea e emotionanta si in acelasi timp e ca intre prieteni, pentru ca Alexandru e colegul nostru de Rotary si e deja un om al comunitatii noastre. El se intoarce de fiecare data cu drag la Baia Mare si noi ne bucuram cand il avem in mijlocul nostru”, a spus una dintre spectatoare.
Un alt meloman prezent la concert a aratat ca „e un eveniment important pentru Baia Mare, ceea ce nu e prea des intalnit in acest oras, ar fi bine sa fie facute mai des astfel de evenimente”.
Programul muzical sustinut de cei doi violonisti a inclus partituri semnate de Eugene Ysaye, Niccolo Paganini, Georg Friedrich Handel si Johan Halvorsen, dar si o lucrare semnata de Dan Dediu.
Alexandru Tomescu s-a pozitionat deja in categoria restransa a interpretilor de renume international care in ultimele decenii au abordat toate cele trei mari integrale ale repertoriului violonistic: Paganini, Ysaye si Bach. Alexandru Tomescu este invitat sa concerteze pe toate meridianele globului si dovedeste, de fiecare data, ca pentru el nu exista provocari muzicale de neinvins sau repertorii tabu.
Pavel Sporcl este cel mai apreciat reprezentant al tinerei generatii de violonisti cehi, fiind descris de presa din tara sa natala drept „acel tip de talent care se naste probabil o data la 100 de ani”. Este aclamat permanent pentru interpretarile sale uluitoare, se bucura de un succes impresionant si cucereste publicul cu fiecare aparitie scenica. Pavel Sporcl nu se limiteaza exclusiv la repertorii de factura clasica, violonistul nu ezita cand vine vorba de a face incursiuni in lumea muzicii jazz sau pop, promovand posibilitatile variate de exprimare ale viorii.
Sursa: Camelia Tocaci