Vezi VIDEO
Romanii trebuie sa-si redobandeasca identitatea si sa redevina demni, iar pentru asta e nevoie sa puna pe „piedestalul firesc” adevaratele valori ale spiritualitatii romane. Este mesajul transmis de maestrul Tudor Gheorghe in cel mai recent spectacol al sau, „Lectia”, prezentat pe scena Casei de Cultura din Baia Mare. „Lectia” predata a fost menita sa puna accent pe acuratetea limbii romane, artistul facand o incursiune in lumea poeziei romanesti. Spectatorii au putut asculta melodii pe versuri scrise de poetii Vacaresti, Alexei Mateevici, Nichita Stanescu, Mihai Eminescu, Tudor Arghezi, Mihai Beniuc, Virgil Carianopol, Adrian Paunescu sau Marin Sorescu.
„Limba noastra-i o comoara, In adancuri infundata, Un sirag de piatra rara, Pe mosie revarsata”. Sunt versurile cu care maestrul Tudor Gheorghe si-a inceput „lectia” predata baimarenilor in care pledeaza pentru ca romanii sa isi exprime gandurile si trairile in dulcele grai romanesc. Lectia, deloc plictisitoare, a avut parte si de un profesor carismatic, ce a stiut sa-i poarte pe spectatori prin cele mai variate sentimente, invatandu-i ca pentru „a fi respectati” trebuie la randul lor sa invete sa respecte valorile pentru care inaintasii nostri au luptat.
„De data aceasta este o lectie de cum sa ne redobandim increderea in noi, este o lectie despre cum trebuie sa redevenim cea ce am fost, este o lectie despre cum ar trebui sa ne pastram si de ce ar trebui sa ne pastram valorile esentiale ale spiritualitatii romane, incepand cu acuratetea limbii si pana la respectul fata de trecutul acestei tari chinuite. Nu e deloc o lectie didacticista, e o lectie plina de umor, o lectie in care se asculta, se lacrimeaza, se rade, e o lectie placuta cu un profesor agreabil”, a explicat Tudor Gheorghe.
Artistul marturiseste ca nu are nimic impotriva neologismelor care au patruns in limba romana. Trebuie evitata insa folosirea excesiva a englezismelor, asa cum unele persoane o fac din dorinta de a parea culte, uitand parca de cuvintele unei limbi „dulci ca fagurele”, e de parere maestrul.
„N-am nimic impotriva faptului ca patrund neologismele. E firesc sa fie asa. Limba e un fenomen social viu si ea se imbogateste, dispar cuvinte ce nu mai au sens, nu-si mai au rostul, nu mai au viata in aceasta societate, in aceasta lume in care traim apar cuvinte noi. N-am nimic impotriva neologismelor care trebuie sa intre. De exemplu, generatia de astazi n-are cum sa elimine cuvintele din spatiul virtual din sfera computerului. Pe mine ma deranjeaza excesul gratuit de neologisme, de englezisme in special, din dorinta de a arata o cultura, dar de fapt nu e nici o cultura, e o spoiala de cultura”, a explicat maestrul.
„Lectia” a inclus cateva din cele mai frumoase versuri din poezia romaneasca. Spectatorii au fost invitati sa redescopere momentele de inceput ale poeziei, dar si candoarea exprimarii din poeziile erotice sau de dragoste. Nu au lipsit nici versurile despre dragostea si dorul de tara. Concertul a reprezentat un act cultural de exceptie intr-o lume in care subcultura este promovata in exces, in ciuda faptului ca Romania mai are inca modele demne de urmat.
De altfel, Tudor Gheorghe spune ca poporul roman e deficitar tocmai la repozitionarea adevaratelor valori in viata sa, iar demnitatea nu poate fi recastigata decat daca ne vom reevalua si vom scoate in fata lucrurile esentiale.
„Noi uitam foarte repede istoria, avem memoria scurta. Uitam repede si asta nu e bine, dar cred ca incet-incet ne vom reveni si nu ne putem reveni pana nu ne reevaluam si ne punem pe piedestalul firesc si normal valorile. Pentru asta trebuie sa ne intelegem fiecare rostul nostru pe pamant, sa stim de ce am fost lasati de Dumnezeu pe pamant. Eu stiu”, a concluzionat Tudor Gheorghe.
Artistul e increzator ca „generatia care vine” va schimba ceva in aceasta tara. „Dezastrul acestei tari au fost cei 50 de ani in care ne-am pierdut identitatea si acum ne-o recastigam”, insa frumusetea se poate recapata doar treptat, iar cei care au posibilitatea de a schimba ceva in bine sunt tinerii care merg la studii in strainatate si se intorc acasa, asa cum s-a intamplat in perioada interbelica, a mai spus Tudor Gheorghe.
Regretul maestrului e ca in acesti 20 de ani de dupa Revolutie „n-am invatat nimic, decat sa furam”.
Sursa: Camelia Tocaci