Vezi VIDEO
Un fior sfant al emotiei i-a cuprins pe cei prezenti aseara, 1 iunie, in spatiul sacru al Catedralei Episcopale “Sfanta Treime” din Baia Mare, acolo unde maestrul Tudor Gheorghe a oferit un recital artistic de neuitat. Insotit de “apostolii” muzicii de la Orchestra si Corul “Nova Musica”, dirijor Marius Hristescu, trubadurul Tudor Gheorghe i-a purtat pe spectatori prin cele patru anotimpuri, invitandu-i la o explozie de bucurie, dar si la momente de nostalgie si meditatie.
In a doua zi de Rusalii, baimarenii au avut parte de un spectacol de exceptie al maestrului Tudor Gheorghe. De data aceasta, artistul n-a cantat intr-una din salile obisnuite de spectacol, ci intr-un spatiu sacru care a contribuit la accentuarea emotiei traite de auditoriul dornic sa asculte o muzica de calitate pe versurile unor poeti celebri: de la George Bacovia, Mihai Eminescu pana la Virgil Carianopol sau Adrian Paunescu.
“Doamnelor, domnilor e o mare bucurie azi pentru mine, in zi de sarbatoare, sarbatoare mare crestina, sa fiu in Baia Mare. Nu e prima data cand vin, dar iata-ma intr-o sala cu totul si cu totul speciala, care da un fior cu totul deosebit dincolo de cel obisnuit al muzicii si poeziei”, a marturisit Tudor Gheorghe.
Cu vocea duioasa si calda menita sa faca sa vibreze si sufletele cele mai insensibile, trubadurul i-a purtat pe spectatori prin cele patru anotimpuri. De la explozia de bucurie adusa de primavara si vara pana la melancolia toamnei si fascinatia iernii cu colindele unice ale poporului roman, baimarenii au gustat din plin din “focul muzicii” in care maestrul i-a cuprins in trairea sa artistica. Despre spectacol, Tudor Gheorghe a relatat ca i-a fost greu sa aleaga piesele cele mai potrivite, in contextul in care fiecare “anotimp” al sau dureaza pe scena cam doua ore.
“Dintre toate spectacolele pe care le-am facut, aceste anotimpuri ale mele mi-a fost cel mai greu de facut, pentru ca a trebuit sa renunt la multe cantece frumoase. Ele sunt cinci, asa mi-au iesit mie la socoteala. Al cincilea anotimp se chema femeia. Era un anotimp dedicat dragostei si in special femeii. Din cinci anotimpuri sa selectezi, fiaecare avand aproximativ doua ore, sa ajungem la un astfel de spectacol mi-a fost greu si a trebuit sa tai ba una, ba alta, dar sper ca am ales ceea ce trebuia”, a declarat maestrul Tudor Gheorghe.
Trubadurul s-a declarat dezamagit de faptul ca toate marile concerte sunt organizate in Bucuresti si a aratat ca prefera sa cante, de cele mai multe ori, in “Romania profunda”.
“Se anunta de luni de zile cateva concerte extraordinare in Bucuresti. Pe mine ma cam enerveaza ideea aceasta ca tot Bucuresti, Bucuresti, Bucuresti. Tara aceasta nu e doar Bucuresti, tara aceasta e toata tara, dar ma rog, astea sunt treburile lor. Eu am doua spectacole pe an in Bucuresti, atat. Unul pe 22 decembrie, sa le aduc aminte ce au crezut ei ca o sa fie dupa ’89 si ce am ajuns sa traim noi. Asta il fac obligatoriu, si inca unul. Restul drumurilor mele sunt inspre Romania profunda”, a adaugat Tudor Gheorghe.
Prestatia artistica a lui Tudor Gheorghe a fost aplaudata minute in sir de cei prezenti. La final, maestrul a primit in dar o icoana din partea slujitorilor Catedralei Episcopale, iar organizatorii i-au smuls promisiunea ca va reveni in acest an in Baia Mare, cu un alt concert.
Sursa: Camelia Tocaci