Economia Romaniei a inregistrat in ultimele trei luni ale anului trecut o usoara crestere comparativ cu trimestrul al treilea, ceea ce inseamna ca a iesit din recesiune din punct de vedere tehnic, dar a scazut cu 6,6% – 7% pe intreg anul 2009, potrivit estimarilor analistilor. Trei din cinci analisti rugati sa isi spuna parerea in legatura cu criza su fost de parere ca economia Romaniei crescut usor in ultimele trei luni din 2009 comparativ cu trimestrul al treilea, potrivit datelor ajustate la factorii sezonieri.
Cu toate acestea, economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, a afirmat ca datele ajustate sezonier ar putea indica o cifra aproape de zero pentru evolutia ultimului trimestru fata de intervalul anterior, in timp ce Catalina Molnar, economist la RBS Bank Romania, a raspuns ca exista riscuri ca economia sa nu fi iesit din recesiune in trimestru patru din 2009, fara a preciza exact ce evolutie anticipeaza referitor la PIB.
Pentru termenul de iesire din recesiune nu exista o definitie economica general acceptata, insa la nivel international se afirma ca o economie a iesit din recesiune atunci cand inregistreaza primul trimestru de crestere, dupa mai multe intervale de scadere. in mod similar, se afirma ca o economie a intrat in recesiune dupa ce PIB-ul a inregistrat doua trimestre consecutive de scadere, comparativ cu trimestrul anterior, potrivit datelor ajustate sezonier.
Ajustarea sezoniera are drept scop eliminarea efectelor sezoniere din cadrul seriei de date pentru a se evidentia evolutia economica reala din perioade consecutive, iar INS calculeaza aceste date incepand cu anul 2009.
„Estimez ca PIB-ul a coborat in ultimele trei luni din 2009 cu 5,3% fata de perioada similara din 2008, dar ca a avansat cu 0,6% comparativ cu trimestrul anterior, potrivit datelor ajustate la factorii sezonieri. Astfel, daca se adeveresc aceste previziuni, economia a iesit tehnic din recesiune”, a afirmat Laurian Lungu, managing partner la Macroanalitica.
Economistul considera ca iesirea din recesiune a fost determinata de o conjuctura pozitiva formata din efectul de baza favorabil, din faptul ca alegerile prezidentiale au creat o cerere suplimentara in economie si din revigorarea economiei Uniunii Europene.
El anticipeaza ca economia va inregistra in acest an o crestere economica cuprinsa intre 1,5% si 2%, dupa scaderea de 7% de anul trecut.
Si senior economistul ING Bank Romania Nicolaie Chidesciuc crede ca economia a crescut in trimestrul IV din 2009 cu 0,6% fata de trimestrul anterior, potrivit datelor ajustate sezonier, si previzioneaza ca va continua sa avanseze in trimestrele urmatoare.
Pe de alta parte, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, estimeaza ca PIB-ul a scazut in trimestru patru cu 5,5% fata de perioada similara din 2008, dar ca a urcat cu 0,1% comparativ cu trimestrul al treilea de anul trecut. „Probabil ca am atins deja minimul si cel mai probabil am reintrat in trimestrul patru pe partea ascendenta pentru PIB, care va continua si in primele trei luni ale acestui an. Pe intreg anul 2009, economia a scazut cu 7%. In 2010, economia va creste cu 1%, sustinuta de industrie, dar si de cresterea usoara a sectorului de servicii, in timp ce constructiile vor continua sa fie pe minus”, a explicat Dumitru.
Produsul Intern Brut al Romaniei a inregistrat in trimestrul trei din 2009 o scadere in termeni reali cu 0,6% fata de perioada aprilie-iunie, declinul economiei in serie bruta fata de perioada similara din 2008 fiind de 7,1%. Dupa primele noua luni ale anului 2009, PIB-ul a fost cu 7,4% sub nivelul perioadei corespunzatoare din 2008.
Sursa: Mediafax