Copiii si adolescentii care consuma regulat iaurt au un aport caloric si de grasimi mai redus, un aport crescut de calciu, potasiu si vitamina D, valori mai mici pentru indicele de masa corporala, circumferinta taliei si marimea pliului subscapular, sustin specialistii. Aceasta concluzie a medicilor a venit in contextul in care obezitatea infantila se afla in crestere in intreaga lume, dupa cum arata un plan de actiune recent al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Potrivit nutritionistilor si diabetologilor, obezitatii infantile ii sunt asociate probleme serioase de sanatate, ce nu ar trebui ignorate: rezistenta la insulina si diabetul de tip 2, sindromul cardiometabolic, efectul pro-inflamator, ficatul gras cu risc de fibroza si complicatii, predispozitia crescuta la astm in forme severe, efectul imunosupresiv, riscul crescut de scleroza multipla si boala maligna la maturitate, tulburari psihologice si altele, dezvoltate in copilarie sau, ulterior, ca adult.
”Obezitatea in randul copiilor este o preocupare importanta pentru specialistii din intreaga lume. Aceasta afectiune este un factor de risc pentru aparitia unor complicatii si boli grave, precum diabetul de tip 2, chiar si in randul populatiei foarte tinere. In Statele Unite, in urma cu un deceniu, mai putin de 3% din cazurile de diabet nou descoperite la adolescenti erau de tip 2, in timp ce in prezent ponderea acestora a crescut la 45%. Combinata cu un program sustinut de miscare, alimentatia adecvata este prima si cea mai eficienta solutie pentru scaderea prevalentei obezitatii, iar consumul zilnic de lactate si indeosebi de iaurt este o necesitate la orice varsta, beneficiile acestui consum fiind demonstrate in studii recente efectuate la copii si adolescenti”, a declarat dr. Cornelia Bala, presedintele Asociatiei Romane a Educatorilor in Diabet (ARED), potrivit unui comunicat remis presei.
Prof. dr. Nicolae Hancu atentioneaza asupra faptului ca informarea parintilor in privinta nevoilor nutritionale specifice copiilor si adoptarea de obiceiuri alimentare sanatoase de la o varsta frageda sunt cruciale. Astfel, in perioada de crestere, acumularea de calciu in organism ajunge de la cca 25 g la nastere pana la 1.100-1.200 g la adolescent, ritmul de crestere si mineralizare a sistemului osos fiind mai mare decat cel al masei corporale. De aceea, asigurarea necesarului de calciu si vitamina D in alimentatia copilului si a adolescentului este de o importanta capitala pentru ca acesta sa devina un adult sanatos.
”Actiunile de promovare a unei diete echilibrate si a unui stil de viata activ, in tari precum Franta, Anglia si Statele Unite, au stopat cresterea prevalentei obezitatii sau a excesului ponderal la copii, dar inca nu s-a reusit reducerea acestor probleme. Raportul dintre continutul de nutrienti esentiali si aportul caloric este un criteriu obiectiv in evaluarea calitatii nutritionale a alimentelor. In clasificarea celor mai valoroase alimente recomandate a fi consumate zilnic de catre copii si adolescenti, in fruntea listei se afla fructele si legumele, urmate de lapte si iaurt, acestea din urma fiind surse naturale de proteine de foarte buna calitate, calciu, potasiu, zinc, fosfor, vitamine din grupul B — nutrienti foarte importanti in dezvoltarea organismului si in mentinerea unei bune sanatati. In plus, iaurtul contine bacterii lactice de fermentare si alte bacterii probiotice, al caror rol benefic la nivel digestiv este clar demonstrat”, a sustinut prof. dr. Nicolae Hancu, citat in comunicat.
Datele de consum alimentar arata ca, pe parcursul unui an, un roman consuma, in medie: 21 kg zahar in forma pura sau din produse zaharoase, 74 kg fructe (continand 7 kg zaharuri), 7,3 kg de iaurt (simplu si cu fructe, care contribuie cu 0,5 kg zaharuri, incluzand si lactoza naturala din lapte), 16 kg grasimi (uleiuri vegetale, margarina, untura si unt) si nu mai putin de 90 litri de bere si 154 litri de bauturi racoritoare indulcite (cu un aport de aproximativ 12 kg de zahar).
Conform unui studiu comandat de compania Danone, 17% dintre copiii prescolari (3-6 ani) nu iau micul dejun. Un alt studiu realizat la nivel european asupra adolescentilor cu varsta cuprinsa intre 13-17 ani a aratat ca 46% dintre acestia nu iau micul dejun. Potrivit studiului, desi trei sferturi dintre romani declara ca gustarea lor preferata o reprezinta fructele, in realitate gustarile cele mai consumate de catre copii si adolescenti sunt biscuiti si dulciuri (40%), fructe (25%) si doar 9% produse lactate.
Sursa: Agerpres