O felie de sunca sau de slanina si o bucata de mamaliga langa niste sarmalute sunt un pranz despre care adolescentii din Baia Mare nici nu vor sa auda, iar producatorii de produse ecologice si traditionale sunt de parere ca acest lucru se datoreaza faptului ca generatia tanara nu este obisnuita sa consume decat E-uri si alti potentiatori de gust. Presedintele Asociatiei de Produse Traditionale si Ecologice din Baia Mare, Ioan Tataran, a declarat ca in scoli ar trebui sa se vorbeasca mai mult despre importanta alimentatiei sanatoase. ”Esti ceea ce mananci”, a spus producatorul, care a continuat spunand ca tineri si batrani au ajuns sa se hraneasca cu diverse alimente create in laborator.
Ioan Tataran a afirmat ca asociatia pe care o conduce s-a implicat intr-un proiect educativ, iar producatorii vor umbla din scoala in scoala ca sa le spuna elevilor cat de nociva este mancarea de la fast-food. ”Copiii vor fi invatati sa manance sanatos. Impreuna cu parintii lor, vor fi dusi in ferme si vor putea sa vada cum se creste un porc sau cum este intr- sera”, a declarat acesta.
Producatorul este nemultumit ca statutul nu incurajeaza suficient agricultura ecologica, in ciuda faptului ca a inceput sa creasca cererea. El a spus ca maramuresenii au ajuns sa trimita produse traditionale prin curierul rapid in diferite localitati din tara, insa a precizat ca acestea cel mai bine se vand direct. ”Mall-ul nu rimeaza cu produsele traditionale. Noi suntem adeptii vanzarii directe. Vrem sa ii explicam omului de ce produsul nostru este bun si proaspat”, a spus Ioan Tataran.
Sfatul acestuia catre maramureseni a fost sa fie atenti la ce cumpara, precizand ca pana si mamaliga a ajuns sa fie contrafacuta. ”Pentru cresterea productiei se apeleaza la diferite metode. In magazine s-a ajuns sa se vanda faina de malai facuta din cine stie ce hibrizi, prin urmare nu mai mira pe nimeni ca mamaliga nu mai are gustul pe care il avea in copilarie. Acum, asociatia noastra a discutat cu niste producatori din Preluca Noua, iar mamaliga facuta din faina lor chiar se poate spune ca e asa ca altadata. Foarte multa lume nu mai stie insa cum era pe vremuri, iar generatia tanara nici nu poate face vreo comparatie”, a declarat Ioan Tataran, care a adaugat ca preturile sunt mai mari la produsele ecologice si traditionale si din cauza ca munca depusa este mai grea.
Sursa: Meda Muntean