Persoanele cu grupa de sange AB ar putea prezenta un risc mai crescut de a suferi de probleme cognitive la batranete, sugereaza un studiu al cercetatorilor americani. Aproximativ 4% din populatia lumii are grupa de sange AB, iar un studiu al cercetatorilor americani sugereaza ca ar putea exista o legatura intre aceasta grupa sangvina rara si instalarea, in a doua parte a vietii, a tulburarilor cognitive, comparativ cu celelalte grupe de sange, potrivitbbc.co.uk.
Studiul a fost publicat in revista Neurology si pleaca de la alte cercetari anterioare, care au aratat o legatura intre grupa sangvina si riscul de maladii cardiace. O echipa condusa de profesorul Mary Cushman, de la Colegiul de medicina de la Universitatea din Vermont, Burlington, a analizat informatii despre aproximativ 30.000 de persoane cu varsta de peste 45 de ani, din Statele Unite. Expertii au identificat 495 de persoane in cazul carora au aparut probleme in gandire si pierderi de memorie – tulburari cognitive – in timpul celor trei ani cat a durat studiul.
Persoanele cu probleme au fost comparate cu alti 587 de voluntari care nu prezentau tulburari cognitive. Dintre cei 495 de voluntari cu probleme de memorie, 6% aveau grupa sangvina AB, procent mai mare decat valoarea de 4% din populatia generala. Voluntarii cu grupa AB au prezentat un risc cu 82% mai mare de a avea dificultati de memorie, limbaj si atentie, ce pot fi un semnal referitor la instalarea dementei. Totusi, cercetarea nu a investigat riscul de aparitie al acestei maladii.
Studiul american sustine ideea ca a avea o anumita grupa de sange, cum ar fi O, presupune un risc mai scazut in ce priveste bolile cardiovasculare, lucru care ofera o mai buna protectie a creierului. „Studiul nostru cerceteaza legatura dintre grupa de sange si tulburarile cognitive, dar alte cercetari au aratat ca factori precum hipertensiunea arteriala, colesterolul marit si diabetul cresc sansele de aparitie a tulburarilor cognitive si a dementei„, a spus Cushman. „Grupa sangvina are legatura si cu alte probleme vasculare, cum ar fi atacul vascular cerebral, deci descoperirile noastre arata o legatura intre problemele vasculare si sanatatea creierului. Este nevoie de mai multe cercetari pentru confirmarea acestor rezultate”, a declarat cercetatoarea.
Intr-un comentariu separat, referitor la studiul mentionat, profesorul Simon Ridley, sef al departamentului de cercetare de la Alzheimer’s Research UK, o organizatie din Marea Britanie, a spus ca studiul nu investigheaza riscul de instalare a dementei si ca este mult prea devreme pentru a spune cu siguranta ca grupa de sange AB ar putea avea legatura cu un risc crescut al acestei tulburari.
„Dovezile actuale sugereaza ca, pentru a avea un creier sanatos, este indicata o dieta echilibrata, stoparea fumatului si exercitii fizice practicate regulat”, a spus Simon Ridley.
Sursa: Mediafax