Legea Educatiei Nationale nu e perfecta, ci e… perfectibila. Este concluzia inspectorului general Mariana Pop, care a participat la majoritatea dezbaterilor publice ce au avut loc in judetul Maramures, pe tema pachetului legislativ. Dascalii din teritoriu nu sunt de acord cu scoaterea concursului de titularizare din calendarul scolar, intrucat ar conduce spre o slaba pregatire a personalului didactic, spun reprezentantii ISJ Maramures, care au aratat ca, pana acum, cadrele didactice din judet au propus modificarea articolului referitor la componenta consiliului de administratie al unei scoli.
Eternele dezbateri din educatie au continuat in Maramures de-a lungul saptamanii trecute. Conducerea Inspectoratului Scolar a dispus centralizarea informatiilor si formularea unor concluzii si propuneri la nivel de judet.
Principalele modificari pe care le aduce Legea Educatiei Nationale sunt trecerea clasei a IX-a la gimnaziu, realizarea unor portofolii educationale si testarea elevilor in clasa a II-a, a IV-a, a VI-a si a IX-a, structurarea educatiei pe abilitati si competente, modificarea metodelor de examinare a elevilor la finalizarea unor cicluri de invatamant.
Capitolul care a starnit cele mai aprige discutii a fost legat de examenul de titularizare, scos din calendar de catre Legea Educatiei Nationale. Dascalii din Maramures si-au exprimat dezacordul fata de aceasta decizie, afirmand ca in acest fel calitatea actului educational va scadea. Proiectul de lege prevede ca fiecare unitate scolara sa realizeze angajarile, nu prin interemdiul unei repartizari nationale facute in urma rezultatelor obtinute de fiecare dascal.
“Nu am inteles de ce, insa dascalii nu au fost de acord cu aceasta scoatere a titularizarii. Angajarea de catre fiecare unitate de invatamant a unor cadre didactice ar fi benefica, intrucat s-ar produce o descentralizare a sistemului educational. In plus, in acest fel nu ar exista dascali nepregatiti, care sa fie nevoiti sa isi completeze catedrele tinand ore la mai multe scoli”, a apreciat inspectorul general Mariana Pop.
“Este cu atat mai ciudat cu cat dascalii nu doresc scoaterea examenului de titularizare, in care au fost atat de multe controverse”, a fost de parere purtatorul de cuvant al ISJ Maramures, Pavel Filip.
O alta problema dezbatuta a fost in legatura cu componenta Consiliului de Administratie al fiecarei scoli.
“O modificare s-a produs deja in proiectul de lege. Daca in pachetul legislativ, se prevedea ca un Consiliu de Administratie va trebui sa fie compus din o treime cadre didactice, o treime parinti si o treime reprezentanti ai Consiliului Local, in urma dezbaterilor publice s-a propus modificarea, respectiv 50% dintre membri vor fi cadre didactice si 50% dintre reprezentanti vor fi ai parintilor si ai Consiliului Local, desemnati de catre acestia”, a explicat Mariana Pop.
In ceea ce priveste ponderea disciplinelor optionale, cadrele didactice au fost de acord sa fie de 20% la gimnaziu si 30% la liceu.
Sursa: Catalin Tineghe