Rata ridicata a somajului, in special in randul tinerilor, este principalul obstacol pentru recuperarea economica a Europei, potrivit economistilor si expertilor prezenti la dezbaterile de miercuri de la Forumul Economic Mondial de la Davos (Elvetia), informeaza agentia EFE.
Aceasta este una dintre concluziile la care a ajuns un grup de economisti si manageri in prima zi de dezbateri a Forumului Economic de la Davos, dezbateri ce au facut referire la rolul Europei in contextul mondial si la posibilitatile acesteia de a concura ‘pe picior de egalitate’ cu Statele Unite ale Americii si China.
Rata ridicata a somajului in randul tinerilor este una dintre problemele de fond ale continentului, care incepe sa piarda o intreaga generatie, ce nu are nici prezent, nici viitor, a spus economistul american Kenneth Rogoff, profesor la Universitatea Harvard. Nivelul ingrijorator al somajului in randul tinerilor nu este unica problema a Europei, care trebuie sa faca fata imbatranirii galopante a populatiei si costurilor ridicate legate de energie.
Rogoff a afirmat ca aproape se poate vorbi despre Europa ca fiind emergenta si a avertizat in legatura cu problema inca grava pe care o reprezinta datoria europeana, ce nu poate fi rezolvata cu o crestere a PIB de doar 1%. In acest context, presedintele companiei petroliere italiene Eni, Giuseppe Recchi, a subliniat ca recuperarea economica a Europei este dependenta de modul in care se situeaza in privinta atractivitatii pentru investitii si productie, in conditiile in care natiunile concureaza intre ele asa cum o fac si companiile.
Costul energiei, a semnalat el, este determinant si, in aceasta privinta, Statele Unite au un avantaj clar asupra Europei, unde costurile cu energia sunt duble fata de cele din SUA. Diferenta dintre tari, a mai adaugat italianul, o fac guvernantii, deoarece ei sunt cei care pot face mai mult sau mai putin dificil procesul de investitii si productie dintr-o tara.
Martin Sorell, director general executiv la compania britanica de comunicatii WPP, a mentionat ca, in timp ce Franta inca se confrunta cu grave probleme si Italia abia incepe sa iasa din criza, Spania se ridica, in pofida ratei ridicate a somajului, care este de 50% in randul tinerilor.
Fostul presedinte al Bundesbank Axel Weber, a afirmat, la randul sau, ca optimismul privind recuperarea in Europa ‘nu este total justificat’, deoarece o medie de crestere de 1% este insuficienta pentru a crea locuri de munca si a atrage investitii.
Pietele financiare s-au imbunatatit, a recunoscut acesta, dar nu si economia reala si se prefigureaza noi riscuri, precum prezenta in crestere a partidelor anti-europene in parlamentele nationale ce vor ajunge si in Parlamentul european.
Aproximativ 2.500 de participanti din peste 100 de tari sunt asteptati la cea de a 44-a editie a Forumului Economic Mondial (WEF) de la Davos, care are loc de miercuri pana sambata in orasul elvetian. Evenimentul organizat anual reuneste manageri din cele 1.000 de companii membre ale organizatiei, precum si politicieni, reprezentanti din mediul academic, ONG-uri, lideri religiosi si jurnalisti, cu scopul de a dezbate problemele globale stringente.
In 2014, cresterea decalajului dintre bogati si saraci este considerata ca fiind cel mai mare risc pentru stabilitatea globala, potrivit unui studiu publicat recent de WEF. In raportul anual, organizatia avertizeaza ca disparitatea veniturilor reprezinta riscul cu cele mai mari sanse sa provoace daune globale grave in urmatorul deceniu. Totodata, s-a evidentiat si riscul tot mai amenintator al atacurilor cibernetice.
Din randurile participantilor nu lipseste premierul ucrainean Mikola Azarov, care a sosit miercuri la Davos, in pofida ciocnirilor violente intre manifestanti si fortele de ordine care au loc la Kiev de duminica, noteaza agentia EFE. Potrivit agentiilor ucrainene, seful executivului ucrainean are prevazute, printre altele, intalniri cu directorii de la Shell si de la Carlsberg, dar si cu directorul general al Organizatiei Mondiale a Comertului, Roberto Azevedo.
Sursa: Agerpres