Agenţia de Investigare Feroviară Română (AFIR) a publicat raportul efectuat în urma deraierii mai multor vagoane ale unui tren de marfă, aparţinând unui operator privat, în urmă cu un an, în judeţul Hunedoara şi a constatat că accidentul feroviar a avut loc din cauza depăşirii vitezei cu 130 la sută şi a faptului că personalul trenului a consumat alcool, scrie News.ro.
Raportul AFIR a fost publicat pe pagina de internet a instituţiei, miercuri seara, însă este datat 3 aprilie 2018. Raportul este finalizat la circa un an de la producerea accidentului de la Merişor, judeţul Hunedoara.
”Cauza directă a producerii accidentului feroviar o constituie creşterea puternică a forţelor laterale care acţionau la nivelul roţilor locomotivei, fapt ce a condus la depăşirea limitei de stabilitate la deraiere. Aceasta s-a produs ca urmare a faptului că, la circulaţia pe o zonă situată în curbă, viteza trenului (92 km/h) a depăşit cu 130% viteza maximă admisă pe secţia de circulaţie (40 km/h). Creşterea vitezei trenului s-a produs pe fondul unor erori umane, erori ce au făcut ca robinetul de aer de la primul vagon din tren să se afle pe pozitia <închis>, conducta generală de aer fiind astfel întreruptă, iar frânele automate ale trenului să nu asigure frânarea acestuia”, se arată în raport.