Vezi VIDEO
Filipinezele si chinezii au priza tot mai mare la angajatorii maramureseni. Oficialii Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Maramures spun ca, in ultima perioada, interesul firmelor din judet pentru asiatici a crescut considerabil. Directorul executiv al institutiei, Oana Osanu, e convinsa ca strainii gasesc o buna piata de munca in Maramures pentru ca localnicii refuza locurile de munca din domeniul confectiilor, care sunt prost platite, dar si un program de lucru foarte incarcat.
In ultimul an, maramuresenii au angajat peste 50 de straini din afara Uniunii Europene. Potrivit statisticilor, predomina filipinezele, care sunt angajate pentru ingrijirea copiilor si pentru menaj, dar si chinezii, pentru munca in fabricile de confectii. ”In ultima perioada, anul 2010 si in 2011, s-a inregistrat o crestere foarte mare pentru filipineze, pentru menaj, ingrijire copii si batrani la domiciliu. Este o forta de munca foarte ieftina si calitatea serviciilor este foarte buna”, a precizat Oana Osanu.
Specialistii in domeniul muncii sustin ca, in ultimul timp, nici maramuresenii si nici romanii in general nu mai sunt interesati sa lucreze ca si confectioneri, chiar daca au calificare si experienta in domeniu. Principalele motive pe care le invoca sunt salariile mici si programul epuizant de munca.
„Nu mai doresc sa lucreze in confectii. Nu doresc sa se mai angajeze in acest domeniu, prefera sa se recalifice si sa-si aleaga un alt domeiu pentru a se incadra pe piata fortei de munca si refuza sa lucreze in domeniul confectiilor chiar daca au calificare sau nu, dar au lucrat pana la zece ani si au dobandit experinta in acest domeniu”, a adaugat directorul AJOFM.
Oficialii agentiei maramuresene gasesc si explicatii pentru refuzul baimarenilor. „Nu este foarte bine platita meseria, programul de lucru este de 10-14 ore si atunci preconizam o crestere a numarului de angajari din China – chinezi dar si moldoveni sau ucrainieni”, a precizat Oana Osanu.
In ultimul an, 16 angajatori maramureseni au incadrat in munca in jur de 50 de filipinezi, chinezi, ucrainieni, moldoveni si turci. Dintre acestia, majoritatea lucreaza acum in confectii, constructii, menaj sau in fabrici de dulciuri.
Sursa: Adina Timis