Un numar de 15 elevi de la Liceul Tehnologic Ocna Sugatag au participat la un concurs de desene intitulat „Padurea Craiasca, cuib de viata in spatele casei mele” si organizat de WWF-Romania, in parteneriat cu Administratia Parcului Natural Muntii Maramuresului si cu institutia de invatamant amintita.
Concursul s-a derulat in perioada 13–16 iunie si s-a adresat elevilor din clasele V-VII. Scopul a fost de crestere a nivelului de cunostinte ale elevilor in ceea ce priveste istoria, diversitatea biologica si rolul Rezervatiei Padurea Craiasca si stimularea, la nivel de comunitate, a dorintei de a o proteja si intretine, prin cresterea mandriei de a o avea in apropiere. Anuntarea castigatorilor si premierea vor avea loc in cadrul evenimentului de incheiere a anului scolar organizat de Liceul Tehnologic Ocna Sugatag vineri, 20 iunie, incepand cu ora 17.00.
Evaluarea lucrarilor inscrise in concurs s-a facut de catre reprezentantii celor trei parteneri, pe baza a trei criterii: 1. Incadrarea lucrarii in tema concursului – „Padurea Craiasca, cuib de viata in spatele casei mele”. 2. Creativitate in alegerea subiectului si in exprimarea artistic. 3. Calitatea raspunsurilor la 3 intrebari legate de informatiile despre Padurea Craiasca pe care elevii le-au primit in cadrul concursului, importanta naturii si responsabilitatea pe care o avem fata de aceasta si motivatia fiecarui concurent pentru castigarea concursului.
In debutul competitiei elevii au avut parte de o sesiune de informare in cadrul careia li s-a prezentat un scurt istoric al padurii si al procesului prin care a devenit rezervatie naturala, speciile mai importante gazduite de padure si rolul pe care il au in ecosistem. Concursul a fost gandit ca o componenta a proiectului “Promovarea Platilor pentru Servicii de Mediu si a schemelor de finantare sustenabila in Bazinul Dunarii”, finantat de UNEP, prin Fondul Mondial pentru Mediu, si de Comisia Europeana si implementat de WWF.
Acesta este unul dintre proiectele cheie derulate de organizatia WWF in Maramures si se remarca prin faptul ca a oferit cadrul pentru demararea procesului de dezvoltare a destinatiei de ecoturism Mara – Cosau – Creasta Cocosului si facilitarea de catre echipa WWF a dialogului si cooperarii locale in acest scop.
De asemenea, proiectul se remarca printr-un caracter inovator ce provine din existenta, din anul 2012, a unui Fond de Conservare si Dezvoltare Durabila, ca mecanism financiar care creeaza o relatie directa intre furnizorii de servicii turistice si ariile protejate din zona, prin contributii anuale fixe oferite de pensiuni si tur-operatori pentru masuri de conservare a capitalului natural – in termeni de specialitate, aceasta este o schema de plati pentru servicii de mediu. Contributia sectorului de afaceri la mentinerea valorilor naturale este un criteriu important pentru desemnarea unei zone ca destinatie de ecoturism; iar zona Mara – Cosau – Creasta Cocosului este prima din Romania care detine un astfel de mecanism, ce poate fi preluat ca model de alte zone.
Nevoia unui astfel de mecanism financiar de sprijinire a conservarii naturii a venit insa din lipsa de resurse financiare cu care se confrunta administratorii ariilor naturale protejate pentru implementarea masurilor de protejare si conservare a valorilor care le-au fost incredintate.
O cercetare realizata de echipa WWF in toamna anului 2013, ca parte a proiectului, a scos la iveala faptul ca frumusetea si integritatea Padurii Craiasca sunt afectate de deseuri aruncate necorespunzator in proximitatea rezervatiei si de un comportament de vizitare nepotrivit. Fondurile stranse prin intermediul Fondului de Conservare si Dezvoltare Durabila vor fi utilizate, conform unei decizii luate in mod participativ la nivel local, in construirea unui traseu turistic prin care vizitatorii vor fi directionati pe rute prestabilite si informati cu privire la elementele naturale deosebite ce formeaza Rezervatia Padurea Craiasca si cu privire la ce inseamna un comportament responsabil intr-o arie protejata.
Concursul „Padurea Craiasca, cuib de viata in spatele casei mele” a fost astfel un prim pas realizat in acest proiect pentru constientizarea si educarea generatiei tinere in legatura cu valoarea Padurii Craiasca, iar echipa WWF are in vedere si alte modalitati pentru implicarea pe viitor a elevilor si a comunitatii in general, in construirea si intretinerea traseului tematic.
Monia Martini, manager de proiecte Economie Verde in cadrul WWF-Romania si coordonator national al proiectului sus amintit, afirma: „De la inceputul proiectului, operatori locali din sectorul de turism si-au aratat dezamagirea ca in Ocna Sugatag turistii nu vin neaparat pentru natura, desi exista o comoara naturala chiar in spatele casele lor. Ne dorim ca oamenii sa inteleaga beneficiile naturii si sa isi doreasca sa contribuie la pastrarea lor; este din ce in ce mai evident ca o dezvoltare de durata si pentru comunitate are succes daca se bazeaza pe o natura sanatoasa”.
Padurea Craiasca este o padure seculara declarata rezervatie naturala in anul 1977, cu o asociere de specii deosebita, anume: stejar, larice si gorun, iar diseminat cires, tei sau carpen. Cel mai batran exemplar are un diametru de peste doi metri si depaseste varsta de 300 de ani. Mai multe informatii despre proiect se pot gasi aici: www.wwf.ro/ce_facem/economie_verde/plati_servicii_mediu/pes_dunare/.
Sursa: WWF-Romania