Vezi VIDEO
Elevi de la 42 de unitati de invatamant din judet si-au pus o farama din sufletul lor in creatiile literare si plastice realizate in cadrul fazei judetene a Olimpiadei de mestesuguri artistice care a avut loc astazi, 16 mai, la Catedrala Episcopala „Sfanta Treime” din Baia Mare. Lucrarile realizate cu talent, dar si cu multa sensibilitate au fost expuse in Sala Bizantina a lacasului de cult. Elevii care au avut cele mai reusite creatii vor merge mai departe la etapa nationala a Olimpiadei. In paralel cu aceasta expozitie, in Catedrala Episcopala a avut loc si un concurs de pricesne destinat grupurilor vocale si solistilor din scolile maramuresene.
Cea de-a 15-a editie a manifestarii cultural-religioase, „De la Inviere la Inaltare” a reunit copii talentati din Stramtura, Repedea, Grosi sau Baia Mare care au participat la concursul de pricesne destinat grupurilor vocale si solistilor. In urma jurizarii, castigatori la concursul de pricesne a fost declarat grupul vocal de la Liceul Tehnologic Repedea, iar la solisti vocali marele premiu a fost acordat elevei Maria Mihali, de la Colegiul National Vasile Lucaciu din Baia Mare.
In acelasi timp, in lacasul de cult au putut fi admirate icoanele pe lemn sau pe sticla, sculpturile sau mastile populare cu care elevii s-au prezentat la faza judeteana a Olimpiadei de mestesuguri artistice. Cele mai bune creatii vor intra in competitie la faza nationala a acestei intreceri, acolo unde an de an Maramuresul a fost cu succes reprezentat, elevii intorcandu-se cu numeroase premii si mentiuni. Anul acesta etapa nationala se va desfasura in luna august.
„Am avut bucuria de a primi din nou in spatiul acesta atat de generos al catedralei episcopale lucrari artistice si plastice ale elevilor din scolile, liceele si colegiile nationale ale judetului care cu multa caldura si sensibilitate ne-au pus in fata ochilor truda muncii lor, icoane pe lemn, icoane pe sticla, creatie literara, proza, poezie, sculptura in lemn, broderie, tot ceea ce ei au crezut ca este bun si de folos si cu care se pot prezenta la o etapa ulterioara a concursului, de data aceasta national, organizat la Dumbrava Sibiului”, a declarat inspectorul scolar de religie, preotul Florin Hoban.
Participantii la olimpiada de mestesuguri artistice au dovedit ca au inclinatii artistice, dar si dragoste de arta bisericeasca. „Am participat cu icoane bizantine pe lemn. Eu incerc sa le fac in maniera populara avand in vedere ca este un concurs de arta si mestesuguri populare, incerc sa adaptez acest lucru la icoanele pe lemn si sa fac de exemplu sfinti romani in port popular sau icoane mult mai arhaice in stil vechi. Am fost anul trecut si am luat locul doi la sectiunea icoane pe lemn si sper sa particip si anul acesta. Am o icoana cu Sfantul Ioan Gura de Aur, Maica Domnului cu pruncul, Sfantul Gheorghe si Sfantul Ioan Valahul”, a marturisit una dintre participante, Stefana Sava.
O alta eleva, Bianca Gros, a relatat ca „particip cu icoane pe sticla si sper din tot sufletul sa primesc locul intai si sa particip la olimpiada nationala. Am pictat scene din biblie, scene in care ma regasesc si sufletul meu isi gaseste liniste. Pur si simplu este o stare minunata. De sase ani pictez si n-am regretat niciodata ca am inceput”.
Printre icoanele pe lemn si sticla au putut fi admirate si cruci sculptate in lemn care apartin unui elev ce anul trecut s-a clasat pe locul al doilea la Olimpiada nationala de mestesuguri artistice. „Eu am prezentat cruci de masa pe care le-am cioplit, sculptat si ulterior le-a pictat colega mea care face icoane pe lemn. Sper sa fie ca si data trecuta cand m-am calificat la olimpiada la Sibiu, acolo am luat locul al doilea si sper la locul intai de data aceasta”, a spus Robert Sergio Ujvarosi.
Evenimentul de astazi a fost organizat de Inspectoratul Scolar Judetean Maramures in colaborare cu Episcopia Ortodoxa a Maramuresului si Satmarului.
Premiile I la etapa judeteana a Olimpiadei de mestesuguri artistice traditionale
Sectiunea icoana pe lemn
Sava Stefana – Palatul Copiilor Baia Mare, prof. Marcel Stanciu
Sectiunea icoana pe sticla
Pop Lavinia – Scoala Gimnaziala Dumbracita, prof. Nadia Ghit David
Sectiunea masti traditionale
Cadar Cristian – Palatul Copiilor Baia Mare, prof. Maria Stanciu
Sectiunea zgardane
Busecan Iulia – Palatul Copiilor Baia Mare, prof. Maria Stanciu
Sectiunea cusaturi
Stanciu Anamaria – Palatul Copiilor Baia Mare, prof. Maria Stanciu
Sectiunea sculptura in lemn
Urda Andreea – Palatul Copiilor Baia Mare, prof. Marcel Stanciu
Sectiunea desen
Papp Denisa – Scoala Gimnaziala L. Blaga Farcasa, prof. Diana Onea si prof. Lucian Stefan
Sectiunea creatie literara
Danci Andereea – Colegiul Economic “Pintea Viteazu” Cavnic, prof. Valeria Iacob
Sursa: Camelia Tocaci