Peste 3.200 de absolventi de drept vor sustine, astazi, 26 august, prima proba a examenului de admitere la Institutul National al Magistraturii (INM), pentru ocuparea celor 200 de locuri de judecator si procuror scoase la concurs de Consiliul Superior al Magistraturii.
Potrivit unui comunicat al Consiliul Superior al Magistraturii , CSM organizeaza, prin institut, incepand cu data de 26 august, in Bucuresti, concursul de admitere la INM pentru ocuparea unui numar de 200 de locuri de auditori de justitie, din care 100 de locuri sunt alocate pentru pregatirea in vederea ocuparii functiei de judecator, iar 100 pentru pregatirea in vederea ocuparii functiei de procuror.
Potrivit site-ului CSM, initial, la concurs s-au inscris 3.290 de persoane, insa dupa verificarea conditiilor de inscriere, 67 au renuntat sau au fost respinse, ramânând 3.223 de candidati.
Prima etapa a concursului de admitere va avea loc in 26 august si consta in verificarea cunostintelor juridice prin sustinerea unei probe eliminatorii tip grila cu 100 de intrebari, cate 25 pentru fiecare din urmatoarele domenii: Drept civil, Drept procesual civil, Drept penal si Drept procesual penal.
Candidatii care obtin minimum 70 de puncte la primul examen sunt declarati admisi in a II-a etapa, care are doua probe: un test de verificare a rationamentului logic, prin rezolvarea unui test grila, care va fi sustinut in 9 septembrie, si un interviu constand in chestionarea orala a candidatilor in scopul identificarii aptitudinilor, motivatiilor si elementelor de etica specifice profesiei de magistrat, proba care va avea lor in perioada 10-19 septembrie.
Rezultatele finale la concursul de admitere la INM se vor afisa in 24 septembrie.
Pentru promovarea examenului, candidatul trebuie sa obtina cel putin nota sapte, clasificarea urmând a se face in ordinea descrescatoare a notelor.
La concurs se poate inscrie, potrivit legii, persoana care indeplineste urmatoarele conditii: are cetatenie romana, domiciliu Romania si capacitatea deplina de exercitiu, este licentiata in Drept, nu are antecedente penale sau cazier fiscal, cunoaste limba româna, este apta din punct de vedere medical si psihologic pentru exercitarea functiei.
Potrivit CSM, la data de 1 august, numarul posturilor vacante in sistemul judiciar roman era de 854, dintre care 406 judecatori si 448 procurori.
Sursa: Agerpres