In perioada 23-26 aprilie 2009, Inspectoratul Scolar al Judetului Maramures in colaboarare cu Federatia Romana de Oina, Directia pentru Sport a Judetului Maramures, L.P.S. – C.S.S. Baia Mare si alti parteneri organizeaza in Baia Mare etapa finala a Campionatului National Scolar de Oina pentru echipe de gimnaziu. Participantii sunt din opt judete.
Competitia va reuni echipe din Bucuresti, Almas (jud. Arad), Ulmu (jud. Calarasi), Ocnita (jud. Dambovita), Barlad (jud. Vaslui), Turnu Rosu (jud. Sibiu), Ramnicu Sarat (jud. Buzau) si Coruia (com. Sacalaseni, jud. Maramures) – au drept de participare elevi de gimnaziu inscrisi in anul scolar 2008-2009, conform regulamentelor Olimpiadei Nationale a Sportului Scolar elaborat de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii.
Loc de desfasurare si oficiali
Meciurile vor avea loc pe Stadionul de Atletism Baia Mare si vor fi arbitrate de Vasile Borodi (presedintele Comisiei Nationale a Federatiei Romane de Oina), Bobi Moja si Vlad Maur.
Observator al Federatiei Romane de Oina a fost desemnat maramureseanul Calin Moje, iar din comisia de validare a rezultatelor fac parte Petre Sulea (vicepresedinte al Asociatiei Judetene de Oina Maramures), Viorel Balin (membru al Asociatiei Judetene de Oina Maramures), Sorin Nuta si Marius Grosan (ultimii doi, profesori de educatie fizica specializati in jocul de oina).
Scopul
Competitia urmareste sa cultive in randul elevilor de gimnaziu, dragostea pentru practicarea sportului national al romanilor, formarea viitorilor sportivi de performanta, dezvoltarea fizica armonioasa a tinerilor si desemnarea echipei campioana nationala la oina – gimnaziu.
Premii
Organizatorii vor acorda fiecarei echipe diplome de participare, primele trei echipe din calsament urmand sa fie recompensate si cu diplome de podium si medalii, iar echipa campioana va primi si tricourile de campion national. De asemenea, organizatorii si sponsorii vor mai acorda alte premii si trofee, precum si distinctii speciale pentru: cel mai tehnic jucator, cel mai bun la bataia mingii cu bastonul, cel mai bun aparator si cel mai tanar jucator.
Regulamentul de desfasurare
Meciurile se vor disputa dupa Regulamentul Federatiei Romane de Oina, cu urmatoarele precizari:
– clasamentul se va face in ordinea descrescatoare a numarului de puncte acumulate in aceasta faza – echipa care acumuleaza cel mai mare numar de puncte, va fi declarata castigatoares
– in cazul egalitatii de puncte intre doua echipe dupa terminarea meciurilor, castigatoare va fi declarata echipa care a castigat meciul direct cu echipa cu care se afla la egalitate de punctes
– daca meciul direct s-a terminat la egalitate, castigatoare va fi echipa care a acumulat, pe timpul disputarii meciurilor un punctaveraj mai mares
– daca egalitatea se mentine, se va disputa un meci de baraj, castigatoare fiind castigatoarea meciului de barajs
– daca meciul de baraj se termina la egalitate, se vor executa cate cinci lovituri la baston de fiecare echipa, castigatoare fiind declarata echipa care acumuleaza mai multe punctes
– daca egalitatea se mentine, se executa cate o lovitura de baston de echipa pana cand una dintre echipe acumuleaza mai multe puncte.
Sursa: Organizatorii