Sesiuni de informare in legatura cu concursul de proiecte lansat de fundatia ERSTE au loc in aceasta perioada in orasele tarii, pentru mediatizarea consitiilor de participare. Asemenea evenimente au fost programate in Bucuresti, Timisoara, Cluj, Baia Mare. Premiul Fundatiei ERSTE pentru Integrare Sociala este acordat anual pentru proiecte creative care au contribuit la imbunatatirea vietii beneficiarilor, la schimbarea sociala si crearea unei societati a egalitatii de sanse. Premiul este deschis sectorului public, societatii civile, initiativelor private si comunitatilor religioase, precum si media cu sediul in Bosnia si Hertegovina, Croatia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, Romania, Serbia si Slovenia.
Beneficii: premiul I: 40.000 EURO, premiului II: 30.000 EURO, premiului III : 20.000 EURO Locurile 4-10 : 15.000 EURO fiecare, locurile 11-20: 10.000 EURO fiecare. Alte benecifii: Premiul Special al Juriului, Premiul Practicienilor, Film promotional, Retea de posibili parteneri, sponsori si finantatori.
Programul sesiunilor de informare:
Iasi – 24 septembrie, ora 11.00, Consiliul Judetean Iasi, Sala Galbena, str.. Anastasie Panu nr.60.
Bacau – 26 septembrie, ora.15.30, str. 9 Mai nr.104.
Brasov – 30 septembrie, ora 12.00, str Moldovei nr. 2.
Miercurea Ciuc – 3 octombrie, ora 10.00, Sala Cosiliul Judetean, Piata Libertatii nr.2.
Constanta – 9 octombrie, ora 12.00, str Prelungirea Liliacului nr.10
Pitesti – 10 octombrie ora 12.00, sala Consiliuliului Judetean (neconfirmat)
Premiul Fundatiei ERSTE pentru Integrare Sociala va fi acordat in iunie 2009, dosarele de aplicare putand fi depuse incepand cu 1 septembrie 2008. Pentru cel de-al doilea an consecutiv, Fundatia ERSTE premiaza proiecte care tintesc schimbarea sociala si crearea unei societati a egalitatii de sanse si oportunitati. Participantii din Bosnia si Hertegovina, Croatia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, Romania, Serbia si Slovenia pot trimite proiecte pana pe 14 noiembrie 2008, accesand pagina de Internet: www.integrationaward.org
In acest program isi pot inscrie proiectele organizatii din sectorul public sau privat, membri ai societatii civile, reprezentanti ai presei sau formatiuni religioase. Distinctia poate fi acordata oricarei initiative care sustine integrarea sociala – inteleasa ca o suma de activitati ce au ca scop final integrarea tuturor indivizilor, inclusiv a grupurilor dezavantajate sau a persoanelor cu nevoi speciale, intr-o societate onesta si stabila. Desi implicarea sociala este usor de explicat si de inteles, ea nu este un dat, ci inseamna sa ii ajuti pe cei care nu se pot ajuta singuri. Minoritati etnice si sociale, persoane cu dizabilitati, victime ale traumelor, copii si adulti aflati la marginea societatii – cu totii pot beneficia prin aceste programe de implicare sociala.
Cine poate inscrie un proiect?
Organizatii non-profit, membri ai sectorului public, persoane private, membri ai societatii civile, comunitati religioase si reprezentanti mass-media cu sediul in Bosnia si Hertegovina, Croatia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, Romania, Serbia si Slovenia.
Lansarea programului si inceperea inscrierilor : 1 septembrie 2008
Termenul limita de inscriere a aplicatiilor: 14 noiembrie 2008
Pentru a va inscrie online, accesati: www.socialintegration.org
Formularul de inscriere in concurs poate fi descarcat, completat si apoi reincarcat online, sau poate fi trimis prin e-mail, la adresa: dejan.petrovic@erstestiftung.org. Aplicantii din Romania sunt rugati sa trimita proiectele lor la adresa de e-mail: hajnalka.bessenyei@erstestiftung.org.
O platforma pentru cresterea vizibilitatii
Recompensarea angajamentului si eforturilor sustinute prin acordarea de sprijin financiar proiectelor castigatoare – vor fi decernate 10 premii si 10 mentiuni – este doar unul dintre beneficiile acestui program. In iunie 2009, la ceremonia de acordare a premiilor, vor fi invitati 60 de finalisti. Toti cei 60 vor avea astfel sansa de a prezenta initiativele lor unui public larg si interesat, castigand o mare vizibilitate in fata mass-mediei, a sectorului public si a celui privat.
„In special in tarile Europei centrale si de est, care s-au confruntat nu demult cu schimbari politice majore, crize socio-economice si conflicte violente, avem deseori de-a face cu o lipsa de respect si de apreciere in ceea ce priveste activitatile de implicare sociala. Tocmai de aceea, dorim sa aducem aceste aspecte mai mult in atentia opiniei publice, evidentiind acei actori sociali care vin in ajutorul semenilor, ajutand astfel intreaga societate”, declara Boris Marte, Membru al Consiliului de Conducere al Fundatiei ERSTE.
Procesul de selectie
Criteriile de evaluare sunt similare celor de anul trecut. Urmarim in principal eficienta proiectului propus si beneficiul pe care acesta il aduce societatii. Vor fi premiate proiecte care aduc inovatie si durabilitate, deschizand calea multdiscutatei diferente majore care va putea schimba semnificativ destinele celor implicati. Initial, un comitet de evaluare va selecta o lista de 100 de semifinalisti. Apoi, un juriu international format din 16 experti de renume va evalua cele 100 de propuneri si va alege 60 de finalisti. In cea de-a doua etapa de selectie, juriul va acorda 10 premii si 10 mentiuni.
Toti cei 60 de finalistii vor fi invitati la ceremonia de decernare a premiilor din Bucuresti, in cadrul careia va fi prezentat un material video cu toate cele 60 de initiative. De asemenea, Fundatia ERSTE ofera tuturor finalistilor ocazia de a participa la conferinta „25 de ani de lupte pentru implicarea sociala – ce rezerva viitorul pentru grupurile marginalizate?” (“25 Years of Struggle for Social Participation – What are the Perspectives for Marginalized Groups?”), care va avea loc in Bucuresti, inaintea ceremoniei de premiere. Conferinta va analiza cei 20 de ani de la caderea Cortinei de Fier, axandu-se in principal pe dificultatile si perspectivele integrarii sociale in tarile Europei Centrale si de Est.
Premiul creste semnificativ – iar misiunea sa devine mai importanta
De la debutul sau in prima parte a anului 2008, premiul Fundatiei ERSTE pentru Integrare Sociala s-a dezvoltat semnificativ, in proportii si ca misiune: daca pentru 2008, premiile in valoare totala de 60.000 de Euro s-au indreptat in principal catre regiunea Balcanilor (Bosnia si Hertegovina, Croatia, Serbia, Slovenia), cuantumul pentru 2009 este aproape de cinci ori mai substantial, iar reteaua statelor participante a fost extinsa, incluzand acum si Kosovo, Macedonia, Muntenegru si Romania. „Obiectivul nostru este unul clar: sa sustinem cat mai multe proiecte inovatoare si care pot avea un impact semnificativ.”, declara Boris Marte, membru al Consiliului de Conducere al Fundatiei ERSTE.
Premiul Fundatiei ERSTE pentru Integrare Sociala face parte din programul Fundatiei ERSTE pentru Egalitate de Sanse. Principalul obiectiv al acestui program este acela de a contura o societate care permite participarea egala a tuturor indivizilor la binele public, prin asumarea constienta si voluntara a responsabilitatilor. „Europa” va reusi doar prin contributia fiecaruia dintre noi la integrarea sociala, in mod intelectual, cultural, economic si social. Acesta este tipul de atitudine pe care il sustine si il promoveaza Premiul Pentru Integrare Sociala 2009.
CONTACT
Aplicanti:
Premiul Fundatiei ERSTE pentru Integrare Sociala, Sediul din Bucuresti
Hajnalka Bessenyei
(engleza, romana, maghiara)
Tel. +40(0)731730963, E-mail: hajnalka.bessenyei@erstestiftung.org
Fundatia ERSTE
Fundatia ERSTE isi desfasoara activitatea in regiunea Europei Centrale si de Est, dezvoltand programe pe cont propriu sau in colaborare cu alti parteneri in 3 arii mari de activitate: Social, Cultura si Europa. Fiind cel mai mare actionar al Grupului Erste, Fundatia este una dintre cele mai puternice organizatii de profil din regiune. Fundatia ERSTE se dedica responsabilitatii sociale si culturale, un angajament in fata societatii civile care isi gaseste motivatiile in trecutul companiei. Aceasta promisiune ferma isi are originea in traditia bancilor de economii, fondate cu peste 180 de ani in urma pentru a servi si proteja interesul comun.
Sursa: Oana Soare