Vezi VIDEO
Elevi din peste 28 de judete si-au pus creativitatea in valoare, punand baza unor proiecte tehnice care ulterior ar urma sa fie puse in practica. In plus, elevii si cadrele didactice au realizat referate pe teme legate de acest domeniu. Lucrarile invataceilor vor fi evaluate in cadrul unui concurs national organizat la Colegiul Tehnic „George Baritiu” din Baia Mare.
Aflat la a sasea editie, concursul national „Perspective moderne in invatamantul tehnologic. Interferente educationale” se desfasoara pe trei sectiuni. Competitia si-a propus sa puna in valoare ideile elevilor de la liceele cu profil tehnologic.
„Concursul presupune, la momentul de fata, trei sectiuni, fiecare cu o identitate proprie. Prima sectiune se adreseaza elevilor de clasa a VIII-a pasionati de tehnica, se evidentiaza printr-un concurs desfasurat la nivelul scolii, care are 60 de participanti din tot judetul. A doua sectiune cuprinde o parte de antreprenoriat. Se numeste «Start in afaceri. Topul tinerilor antreprenori» care incearca sa valorizeze ideile antreprenoriale din judet, respectiv a treia sectiune care inglobeaza vechiul simpozion numit «Interferente» care cuprinde lucrari ale profesorilor si elevilor din intreaga tara”, a declarat directorul Colegiului Tehnic „George Baritiu” din Baia Mare, Gratian Vasile Pop.
Competitia, care a ajuns sa fie una de nivel national, a evoluat de la an la an. La inceput a existat doar simpozionul „Interferente” in care erau prezentate anumite referate, insa in timp concursul s-a transformat intr-unul de interes national.
Unul dintre fostii elevi ai colegiului, Vlad Ciolte, si-a amintit de inceputurile primei editii a acestei competitii.
„Imi amintesc cu placere cand, in 2010, lucram de zor si pana seara la organizarea primei editii cand eram elev aici la Colegiul Tehnic «George Baritiu». Pentru mine, aceasta experienta din liceu a fost o rampa de lansare prin care mi-am implinit ceeea ce stiu sa fac, iar acum ma aflu in postura unui student din Cluj, conduc o organizatie de 400 de voluntari si membri cu care facem proiecte”, a punctat Vlad Ciolte.
Elevii participanti la sectiunile actualei editii a concursului s-au intrecut in ideile puse in practica. Ei au creat diferite sisteme, care mai de care mai interesante si mai utile pentru cei interesati.
„Noi am facut un studiu de caz pe cateva centrale avariate din cauza opririi unei pompe. In urma opririi pompei s-a supraincalzit centrala si s-au cauzat anumite avarii asupra ei. Si noi am conceput ca, in cazul opririi unei pompe care duce la supraincalzirea centralei, sa facem un sistem de alarmare care ia si masuri de stingere a focului pana ajunge proprietarul la ea, sa ia masurile el personale. Mai sunt alarme pe piata care tin pompa in functiune o anumita perioada daca se ia curentul, dar daca se blocheaza nu exista alarme”, a spus unul dintre elevi, Ciprian Pascan.
O alta eleva, Valentina Moisi, a aratat ca „am facut un proiect cu care ne-am prezentat si la Cluj, la Universitatea Tehnica. In baza acestui proiect am obtinut si intrarea la facultate. Proiectul este despre incarcarea ciclica a bateriilor. Am avut profesori coordonatori foarte buni care ne-au ajutat tot timpul”.
In concursul national organizat la Colegiul Tehnic George Baritiu sunt implicati elevi din peste 28 de judete.
Sursa: C.T.