Vezi VIDEO
De Ziua Culturii Nationale si la aniversarea a 163 de ani de la nasterea marelui poet national, Mihai Eminescu, in Baia Mare a fost evocat astazi, 15 ianuarie, „Luceafarul” teologiei romanesti, Dumitru Staniloae. Personalitatea marelui teolog a fost evidentiata in cadrul unei sesiuni de referate si comunicari stiintifice studentesti, organizata la Biblioteca Judeteana de Centrul Universitar Nord Baia Mare si Episcopia Ortodoxa a Maramuresului si Satmarului.
Astazi, a fost doar etapa eparhiala a acestui concurs, la final fiind selectati trei dintre studentii care au avut cele mai bune lucrari si care vor lua parte la un concurs national dedicat implinirii a 110 ani de la nasterea marelui teolog Dumitru Staniloae si a 20 de ani de la trecerea lui la cele vesnice.
Urmatoarea faza, cea mitropolitana va fi la Cluj, iar de acolo studentii care se vor remarca prin cele mai reusite referate vor ajunge la etapa finala de la Patriarhie, care este programata in 21 mai, de Sfintii Imparati Constantin si Elena.
„Studentii au alcatuit referate sub coordonarea parintilor si profesorilor din cadrul catedrei de Teologie Ortodoxa pentru a evidentia inalta personalitate si mai ales teologia profunda a acestui parinte emblematic pentru teologia romaneasca. Dupa aceasta etapa, evident din cei 20 de studenti care vor sustine referate, trei dintre ei vor fi selectati sa reprezintela faza pe mitropolie la Cluj care va fi in 25 martie, urmand ca de acolo sa se prezinte la a treia faza speciala, la Patriarhie”, a declarat conferentiar universitar doctor, Adrian Paul, seful domeniului teologie ortodoxa din cadrul Centrului Universitar Nord Baia Mare.
Din comisia care analizeaza lucrarile fac parte cadre didactice universitare din domeniul de teologie ortodoxa, presedinte fiind chiar PS Iustin Sigheteanu, arhiereul vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului.
„S-a intamplat sa fie chiar in 15 ianuarie, ziua nasterii marelui poet national, Mihai Eminescu, Luceafarul poezeiei romanesti si am spus ca ceea ce a fost pentru cultura romaneasca si literatura romana, poetul nostru national, a fost si parintele Dumitru Staniloae pentru teologia romaneasca si teologia universala, tot un fel de Luceafar al teologiei. A citit foarte mult, a studiat foarte mult, a scris si mai mult si a trait precum a scris si a scris precum a trait, acesta este parintele Dumitru Staniloae care e pretuit nu numai de teologie ortodoxa si romano catolica, dar si de cultele neo-protestante care il studiaza la scolile lor teologice”, a punctat PS Iustin Sigheteanu.
2013 a fost declarat de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, anul omagial al Sfintilor Imparati Constantin si Elena, dar si un an pentru comemorarea marelui teolog Dumitru Staniloae, membru de onoare al Academiei Romane, care este considerat una dintre marile personalitati ale teologiei europene din secolul XX.
Lui Staniloae ii revine meritul de a fi cel care a lucrat, vreme de 45 de ani, la traducerea lucrarii „Filocalia sfintelor nevointe ale desavarsirii” (in douasprezece volume).
Sursa: Camelia Tocaci