Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Pamfil Bercean a declarat că evaluările vor începe din septembrie, când o comisie a forului administrativ, din care fac parte şi jurnalişti, va efectua vizite în teren. Aspectul fiecărei localităţi, numărul investiţiilor în curs, precum şi al proiectelor va aduce puncte în plus comunităţilor vizitate. La sfârşitul lui octombrie, începutul lui noimebrie se va merge din nou în control pentru monitorizarea progreselor, după care se va delibera.
Pamfil Bercean, iniţiatorul concursului, a precizat că premiile sunt atractive, astfel încât primarii nu au stat pe gânduri. Pentru locul întâi la oraşe se oferă 3 miliarde de lei vechi, iar la comune, 2 miliarde. Următoarele clasate vor primi 2,500, respectiv 1,500 miliarde de lei, iar ocupantele locului trei câte 2, respectiv 1 miliard de lei vechi. Pentru multe dintre localităţi nici rectificarea bugetară nu a adus atâţia bani, iar cum pe sfârşit de an cheltuielile încep să crească, concurenţa este acerbă.
Inclusiv Baia Mare se numără printre competitoarele la titlu de ”miss localitate”. De departe, municipiul reşedinţă de judeţ porneşte ca favorit pentru că are veniturile bugetare cele mai mari din judeţ şi proiectele cele mai multe şi importante. Este pentru a doua oară când aleşii băimăreni au înscris oraşul în concurs. Totuşi, anul trecut, Baia Mare a fost lăsat deoparte, juriul preferând localităţile urbane mai mici.
Aleşii opoziţiei au criticat modul de organizare al concursului. Primarul comunei Botiza, Ioana Trifoi, a declarat că ”sigur vor câştiga acei care primesc fonduri de la consiliul judeţean, că doar cu bani se poate face orice”. Ea a spus că ar acorda premii primarilor care fac performanţă fără să aibă sprijinul administraţiei publice judeţene. ”Cei care pornesc de la zero cu adevărat ar merita banii, numai că o să iasă în faţă tot ăia care au sprijin de la colegii de partid.”
Şi colegul ei de partid, primarul Gheorghe Vişovan de la Rozavlea, a criticat iniţiativa, spunând că regulamentul de concurs este ambiguu, ca şi criteriile de performanţă pe care trebuie să le îndeplinească.
Invidiile sunt mari, iar apropierea startului au făcut ca acestea să crească în intensitate. Câştigul este însă doar de moment, pentru că, în afara banilor şi diplomelor de merit, localităţile premiate nu primesc nimic ulterior. Nici oraşul Seini şi nici comuna Ocna Şugatag, laureatele din 2005, nu au beneficiat de un tratament special, din contră uneori au fost dezavantajate pe considerentul că primarii se descurcă.
Sursa: Meda Muntean