Membrii Serviciilor Voluntare si Private pentru Situatii de Urgenta sunt intr-o competitie permanenta, dar amicala. Fiecare formatiune are ambitia de a demonstra ca este cea mai buna in domeniu. Pentru o departajare oficiala si corecta a acestora, dincolo de statistica interventiilor dintr-un an calendaristic, echipaje care reprezinta aceste servicii participa la concursurile profesionale destinate S.V.S.U. si S.P.S.U.
Concursurile profesionale se organizeaza anual si se desfasoara pe baza regulamentului elaborat de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, aprobat prin ordin al ministrului administratiei si internelor, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, respectiv O.M.A.I. nr. 236 din 2 octombrie 2012.
Obiectivele acestor competitii sunt dezvoltarea si perfectionarea aptitudinilor si a deprinderilor specifice, necesare indeplinirii actiunilor de interventie in situatii de urgenta, evaluarea nivelului de pregatire a capacitatii de interventie a serviciilor voluntare si private pentru situatii de urgenta, popularizarea in randul cetatenilor a unor aspecte din activitatile desfasurate de S.V.S.U. si S.P.S.U., respectiv dezvoltarea si imbunatatirea relatiilor de colaborare intre serviciile voluntare si private pentru situatii de urgenta.
La concursuri participa echipe care pot avea in componenta un sef de lot, un antrenor si 10 concurenti, intre 18 si 55 de ani, impliniti pana la data inscrierii in competitie. Intrecerile sunt intotdeauna viu disputate, pentru ca toti concurentii au ambitia de a demonstra ca sunt foarte bine pregatiti.
La final, toate orgoliile sunt lasate deoparte si participantii se despart prieteni, in asteptarea editiei urmatoare a concursurilor profesionale, cand vor avea o noua ocazie sa arate ca sunt cei mai buni.
Sursa: ISU Maramures