Vezi VIDEO
Unitatile de sanatate nu vor putea incheia contracte cu Casa de Asigurari de Sanatate daca nu se doteaza cu cititoare de carduri. Pana la inceputul lunii aprilie au fost prelungite contractele de anul trecut, iar oficialii Casei de Sanatate spun ca pana la aceea data toate unitatile trebuie sa se doteze cu astfel de aparate. Reprezentantul medicilor de familie din Maramures spune ca pentru acestia nu cititorul de card este problema, ci sistemul electronic, care inca da rateuri.
Contractele cadru incheiate intre Casa de Asigurari de Sanatate si furnizorii de servicii medicale au fost prelungite pentru primul semestru al acestui an. Noile contracte se reinnoiesc incepand cu data 1 aprilie si conducerea CNAS spune ca acestea vor fi conditionate de dotarea cu cititoare de card.
„In momentul in care vom face contractarea serviciilor pentru anul acesta va fi obligatoriu ca fiecare dintre furnizori sa aiba si cititor de card de sanatate. Ceea ce ii obliga ca pana la aceasta data, daca vor sa intre in contract cu casa, sa aiba rezolvata si aceasta problema”, a declarat directorul Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Maramures, Viorel Deghid.
Majoritatea medicilor de familie din judetul nostru s-au dotat deja cu astfel de aparate si au inceput activarea cardurilor. Problema, spun reprezentantii acestora, este functionarea defectuoasa a sistemului electronic.
„Nu cred ca asta va fi o conditie. Cu atat mai mult cu cat colegii mei s-au conformat. Suntem primii care ne-am achizitionat cititoare, primii care le-am pus in functiune si le folosim. Nu este vina noastra ca sistemul informatic de la Bucuresti nu merge foarte bine si ca pierdem timp pretios incercand sa initializam aceste carduri. Dar asta este situatia. Medicii de familie isi fac treaba ca de obicei. Iar amenintarile chiar nu isi au rostul intre doi parteneri seriosi de contract”, este de parere Gheorghe Lascu, presedintele Societatii judetene de medicina familiei Maramures.
Nu utilitatea cardului o combat medicii de familie, ci sarcinile in plus pe care le-au preluat si care nu au de-a face cu tratatul pacientilor. Cardurile de sanatate au intrat in functiune la inceputul acestei luni si vor merge in paralel cu sistemul de adeverinte pana la sfarsitul lunii aprilie.
„Insa noi, ca medici, ne vom face treaba de medici in primul rand. Aceea de a ne consulta si trata pacientii. Ca trebuie sa initializam, sa activam aceste carduri este ceva care nu tine de profesia noastra. Este un lucru pe care il facem pentru ca suntem nevoiti sa il facem, nu pentru ca ne dorim sa il facem. Dar recunoastem utilitatea cardului. Spunem si afirmam tot timpul acest lucru: da, cardul este bun, cardul trebuia introdus mai demult pentru ca in felul acesta se facea un pic de ordine in sistem”, a mai aratat Gheorghe Lascu.
„Cine refuza cardul de sanatate se prezinta la CAS, da o declaratie, preda cardul, daca l-a primit si nu mai vrea servicii pe el. Daca este asigurat, va beneficia in continuare de servicii doar ca va tebui sa vina dupa adeverinta. Este destul de neplacut, pentru ca va trebui din trei in trei luni sa vina sa stea la unul dintre ghisee si sa isi ia adeverinta si sigur va beneficia de toate serviciile medicale”. a precizat Viorel Deghid.
Toti spera ca in cele trei luni de functionare in paralel a celor doua sisteme sa se rezolve toate problemele si atat medicii, cat si pacientii sa se acomodeze cu utilizarea lor.
Sursa: Sonia Rajnita