Arestul preventiv este un instrument prin care oamenii sunt terorizati si determinati sa declare si fapte pe care nu le-au facut, dar si prin care anumite persoane isi fac imagine, a afirmat Elena Udrea, precizand ca include in aceasta ultima categorie in special pe seful DNA, Laura Codruta Kovesi.
„Cred ca s-a dat startul, acum constat ca toti care pot decide asupra libertatii cuiva isi doresc sa-si faca imagine prin acest arest preventiv, prin arestarea preventiva a celor care cad sub incidenta legilor. Am vazut ca si ANAF, toata lumea, incearca acum sa aresteze, sa-si faca imagine cu acest nou instrument, arestarea preventiva, in conditiile in care un om arestat preventiv, oricata satisfactie aduce majoritatii cetatenilor, este un om prezumtiv nevinovat. Nu pot sa arestezi un om fara o judecata, fara o decizie preventiva, doar pentru ca nu este o persoana populara.
Acum vad ca este o competitie cine aresteaza mai mult: Kovesi, ICCJ. Nu cred ca foloseste acest arest preventiv decat pentru a teroriza oamenii si pentru a-i determina fie sa recunoasca fapte pe care le-au facut – si atunci sa spunem ca ar exista o morala in presiunea care se face asupra lor – dar arestul preventiv este si un instrument pentru a determna oamenii sa spuna lucruri pe care nu le-au facut sau sa spuna despre cei care sunt tinte, lucruri pe care procurorii au nevoie sa le afle, sa le stie”, a spus Udrea, intr-un interviu prin telefon la postul B1 TV.
Ea a precizat ca prin persoane care urmaresc sa obtina imagine se refera la Laura Codruta Kovesi, aratand ca, personal, nu exclude ca aceasta sa candideze la un moment dat.
„Trebuie sa recunosc ca, tintind catre Elena Udrea, a tintit corect din punctul de vedere al unei strategii de imagine. Recunosc si imi asum ca nu am reusit sa echilibrez in opina publica imaginea mea, Eu consider ca am fost un ministru foarte bun, dar, cu toate acestea, de multe ori tocurile si posetele au acoperit performanta mea ca ministru. Sa o arestezi pe Elena Udrea iti aduce simpatia celor care o urasc pe Elena Udrea. Doamna Kovesi, arestandu-ma pe mine, in mod cert, am vazut din sondaje, a castigat in popularitate. Ce ar avea de castigat din aceasta popularitate? Habar nu am. Nu stiu daca isi propune sa candideze vreodata, personal nu exclud”, a adaugat Udrea.
Udrea anunta ca va depune la CEDO o plangere pentru conditiile inumane din arest
Elena Udrea, eliberata recent din arest preventiv, a anuntat ca va depune la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) o plangere pentru faptul ca, in arest, statul roman nu asigura conditii umane persoanelor lipsite de libertate.
Udrea a afirmat, intr-un interviu prin telefon la postul B1 TV, ca oamenii ies din arest schimbati pe viata din cauza conditiilor pe care sunt obligati sa le suporte.
„In mod cert voi face plangere pentru arestul preventiv. Nimeni nu-si imagineaza ce este acolo. Cat am fost acolo, a venit o delegatie din partea Avocatului Poporului, care s-a crucit. Nu-ti poti imagina in ce conditii se sta acolo. Un spatiu de 9 metri patrati pentru patru persoane, in acei metri patrati este si toaleta, mananci pur si simplu in toaleta care nu are usa. Gandaci, mizerie…Foarte multi castiga deja la CEDO, dar vocea lor nu se aude. Vocea mea se aude. Daca-i iei pe cei care traiesc in canal, ei vor spune ca este mai bine, dar nu pentru oameni care traiesc in conditii normale. Voi reclama modul in care statul asigura acum arestul preventiv tocmai pentru a nu li se intampla si altora”, a spus Udrea.
Ea a adaugat ca a transmis si Consiliului Superior al Magistraturii, in luna martie, doua sesizari legate de procurori, la care nu a primit raspuns
Fostul ministru Elena Udrea a fost eliberata din Penitenciarul Targsor si plasata in arest la domiciliu, dupa ce instanta suprema a decis definitiv, joi, inlocuirea masurii arestului preventiv, in dosarul „Gala Bute”.
Elena Udrea a fost transferata in 30 aprilie la Penitenciarul de la Targsor, judetul Prahova, din Arestul central al Politiei Capitalei, unde a fost incarcerata din 25 februarie.
Procurorii DNA au trimis dosarul „Gala Bute” in instanta in 21 aprilie, iar la primul termen, judecatorii ICCJ au mentinut masura arestului preventiv pentru Udrea, Obreja si Breazu. Decizia a fost contestata, iar joi, un alt complet de la ICCJ a decis definitiv plasarea lor in arest la domiciliu.
Fostul ministru Elena Udrea este acuzata de abuz in serviciu in legatura cu organizarea evenimentului Gala Bute de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si respectiv de luare de mita in legatura cu finantarea de catre acelasi minister a mai multor contracte.
Alaturi de Udrea, au fost trimisi in judecata fostul ministru Ion Ariton, fostul presedinte al Federatiei Romane de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Stefan Lungu, fostul secretar general in MDRT Georghe Nastasia, fostul director al Companiei Nationale de Investitii Ana Maria Topoliceanu si Dragos Botoroaga.
Potrivit DNA, intre 2010 si 2011, Elena Udrea si fostul director al Companiei Nationale de Investitii Ana Maria Topoliceanu au primit aproximativ 300.000 de lei de la administratorul firmei Consmin SA, pentru a asigura plata la timp a lucrarilor executate de societatea mentionata in baza contractelor incheiate cu CNI.
Anchetatorii au mai stabilit ca Stefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea la minister, ii dadea banii primiti lui Tudor Breazu. Platile se faceau fie in numerar, fie prin intermediul societatii Ekaton Consulting SRL, administrata de Breazu, in baza altor contracte fictive de consultanta. In acest fel, s-ar fi realizat patru transferuri bancare in valoare totala de 209.762 de lei si o plata in numerar de aproximativ 90.000 de lei.
In 2011, Udrea ar fi cerut si primit, de la omul de afaceri Adrian Gardean, foloase materiale in valoare de 10% din platile efectuate de minister pentru contractele de lucrari incheiate de SC Termogaz Company SA si SC Kranz Eurocenter SRL, in schimbul garantiei ca finantarile vor fi aprobate la timp.
Dupa trimiterea in judecata a dosarului, procurorii au dispus sa continue cercetarile fata de Elena Udrea pentru infractiunea de spalare de bani, fostul ministru al Dezvoltarii fiind acuzata ca a luat mita mai multe sume de bani, pe care le-a transferat la PDL Bucuresti, sub aparenta unor contracte de donatie fictive, intocmite pentru a disimula originea infractionala a banilor.
Elena Udrea este urmarita penal si in dosarul „Microsoft”, cauza in care a fost arestata preventiv din 11 februarie pana in 17 februarie, cand instanta a inlocuit masura cu arestul la domiciliu. Udrea a stat in arest la domiciliu pana in 25 februarie, cand a fost arestata preventiv in dosarul „Gala Bute”.
Sursa: Mediafax