Guvernul a aprobat normele metodologice cu privire la Programul ”Prima casa”, care include conditii de creditare de pana la 60.000 de euro pentru cei care vor sa isi achizitioneze un imobil. Guvernul nu a exclus posibilitatea cumpararii unei locuinte cu valoare mai mare de 60.000 de euro, insa atunci beneficiarul trebuie sa dispuna de avansul de 3.000 de euro, plus diferenta dintre pretul de achizitie al locuintei si suma garantata de stat.
Seful Executivului a precizat conditiile pe care persoanele fizice trebuie sa le indeplineasca pentru a beneficia de acest Program:
– Sa nu detina in proprietate o locuinta, individual sau in comun, impreuna cu sotii lor sau cu alte persoane
– Sa nu aiba in derulare un credit ipotecar
– Sa dispuna de un avans de 5% din pretul de achizitie a locuintei, daca pretul acesteia este mai mic sau egal cu 60.000 de euro.
– Persoanele care doresc sa intre in acest program se obliga sa nu instraineze locuinta achizitionata in primii 5 ani de la data dobandirii si, de asemenea, se obliga sa constituie in favoarea statului roman, reprezentat de Ministerul Finantelor, o ipoteca de rang I asupra locuintei achizitionate.
Bancile au la dispozitie 7 zile dupa publicarea in Monitorul Oficial a normelor metodologice sa raspunda ofertei guvernamentale.
Bancile care doresc sa participe la programul ”Prima casa” trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
– sa aiba acoperire teritoriala la nivel national si judetean.
– sa indeplineasca conditiile privind costul creditarii.
– bancile nu trebuie sa perceapa comision de rambursare anticipata, iar contractul de credit sa nu contina clauze care sa permita modificarea unilaterala de catre banca a acestuia.
– durata maxima a creditului este de 30 de ani.
– sa accepte sa efectueze evaluarea locuintei in vederea instituirii ipotecii de rangul I in favoarea statului roman, reprezentat de Ministerul Finantelor si sa verifice indeplinirea obligatiei de asigurare a locuintei de catre beneficiar pe toata durata creditului.
Primul-ministru a afirmat ca au fost puse conditii maximale bancilor in ceea ce priveste costul finantarii, respectiv, pentru creditele in euro acestea sa fie determinate de rata dobanzii EURIBOR la trei luni plus o marja de maxim 4%. Pentru creditele in lei, costurile vor fi determinate de ROBOR la trei luni plus o marja de maxim 2,5%.
„Daca astazi facem o raportare la ceea ce exista pe piata si luam nivelul EURIBOR de vineri pentru creditele in valuta, care era de 1,28, plus marja de maxim 4%, ajungem la o dobanda de 5,28% fata de 10%, 11% sau 12% cat este in momentul de fata in euro. Vreau sa fiu foarte bine inteles: acesta este nivelul maximal al dobanzii”, a afirmat primul-ministru.
In cazul unei persoane care care ia un credit de 50.000 de euro pe o perioada de 25 de ani, in programul ”Prima casa” dobanzile vor fi de 41.000 de euro pe 25 de ani, fata de 81.000 de euro valoarea dobanzilor de pe piata.
Sursa: Ioana Osan