Vezi VIDEO
Societatea Drusal nu se va mai ocupa de salubrizarea municipiului Baia Mare. Acest lucru se intampla deoarece municipiul Baia Mare, impreuna cu alte localitati, este cuprins in Sistemul integrat de gestiune a deseurilor, un amplu proiect judetean care urmeaza sa fie derulat prin intermediul unor fonduri europene. Astfel, gestiunea salubrizarii va intra in administrarea Consiliului Judetean Maramures.
In cadrul acestui program se prevede ca actiunea de colectare si salubrizare menajera sa fie gestionata de catre Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) Maramures si nu de catre autoritatile publice locale.
Acest pas reprezinta pentru municipiul Baia Mare o mai buna dezvoltare in segmentul de salubrizare, mai ales ca Administratia Publica Locala a impus standarde inalte in caietul de sarcini pentru concesionarea serviciului public de salubrizare menajera.
Potrivit proiectului, Consiliul Judetean Maramures va prelua acest segment si va da posibilitatea societatilor private, pe baza unei licitatii, sa se ocupe de activitatea de salubrizare si in municipiul Baia Mare.
“Noi dorim foarte mult sa ridicam standardul salubrizarii menajere in municipiul Baia Mare. De cativa ani am reusit sa imbunatatim modul in care se realizeaza salubrizarea menajera in municipiu. Am impus anumite standarde societatii Drusal, cei care au contract cu municipiul Baia Mare pentru aceasta activitate, am reusit sa impunem anumite investitii, am reusit sa realizam peste 200 de puncte de colectare si care, pentru acest moment, arata mult mai bine fata de ceea ce aveam in trecut noi, ca si municipiu. Dar asta nu inseamna ca noi, conform gandirii pe care o avem cei din executivul primariei, nu ne-am fi dorit sa evoluam.
Si evolutia inseamna realizarea de puncte de colectare ingropate, inseamna utilaje mai multe care sa colecteze deseurile, inseamna un anumit mod in care se colecteaza aceste deseuri, dupa un anumit program, si ne permitem sa facem aceasta recomandare si Consiliului Judetean”, a declarat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.
In acest sens, Administratia Publica Locala a municipiului Baia Mare va transmite o informare catre Consiliul Judetean in care va fi precizata completarea conditiilor pe care forul judetean trebuie sa le aiba in vedere in licitatiile pe care le va demara pentru contractele de salubrizare menajera.
“Vom avea urmatoarele propuneri: concesionarul va fi obligat sa realizeze lucrari de imprejmuire a platformelor de colectare a deseurilor menajere in termen de maxim doua luni de la intrarea in vigoare a contractului de concesiune, modelul de imprejmuire propus de concesionar urmand a fi supus aprobarii Primariei municipiului Baia Mare. In momentul in care se finalizeaza aceasta licitatie, Drusalul se retrage de la operare si isi retrage punctele de colectare pe care le are in acest moment in oras.
Asta inseamna ca societatea noua, care vine sa opereze, primeste pe baza proiectului european acele containere dar ele nu ne dorim sa fie aruncate la voia intamplarii in niste colturi de cartiere. Ele trebuie sa fie imprejmuite si clar delimitate. Asadar, aceste platforme trebuie imprejmuite in maxim doua luni de la castigarea contractului de licitatie”, a mai adaugat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.
Administratia Publica Locala a municipiului Baia Mare a mai solicitat in completare, in caietul de sarcini, faptul ca in maxim doi ani, toate platformele de colectare menajere sa fie ingropate. De asemenea, s-a mai solicitat un numar suplimentar de puncte de colectare selectiva la nivelul municipiului Baia Mare precum si un numar ridicat de utilaje care sa actioneze in domeniul salubrizarii menajere.
Sursa: Simona Vasiac