Joi, 24 octombrie 2019, din încredinţarea Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, a prezidat conferinţa preoţească de toamnă din Protopopiatele Sighet şi Vişeu, care s-a desfăşurat la Mănăstirea Bârsana, şi a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. Aceasta este ultima conferinţă preoţească de toamnă din acest an.
Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie
Din soborul slujitor au făcut parte Pr. Vasile Aurel Pop, protopop de Sighet, Pr. Mihai Chira, protopop de Vişeu, Protos. Agaton Oprişan, stareţul Mănăstirii Petrova, cei doi secretari protopopeşti, alţi preoţi slujitori.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de preoţi şi diaconi din cele două protopopiate.
După încheierea Sfintei Liturghii a fost oficiat un Te-Deum de mulţumire lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra preoţimii din cele două protopopiate şi pentru a cere ajutor lui Dumnezeu în desfăşurarea lucrărilor conferinţei şi pentru o păstorire cu folos în parohiile din cele două protopopiate.
Conferinţa
Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, a purtat discuţii duhovniceşti cu preoţii prezenţi, precum şi despre păstorire, legislaţie, administrare, buna chivernisire a averii bisericii, astfel încât să fie guvernată de legile lui Dumnezeu. Preoţii care au luat cuvântul au făcut propuneri în legătură cu aceste lucru, izvorâte din experinţa acumulată în anii de păstorire.
Titlul conferinţei, ales în conformitate cu Anul Comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu, şi al traducătorilor de cărţi bisericeşti în Patriarhia Română, aprobat de Sfântul Sinod, se numeşte „Patriarhii Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu – iubitori ai scrierilor patristice și postpatristice”, şi a fost întocmit şi susţinut de Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor.
„Fiindcă această conferinţă s-a ţinut la Mănăstirea Bârsana, am pus accentul pe sprijinul pe care l-au acordat cei doi patriarhi Nicoldim Munteanu şi Iustin Moisescu mănăstirilor, a spus Părintele Arhimandrit Macarie Motogna. Patriarhul Nicodim Munteanu a fost mult timp stareţ şi chiar s-a retras din scaunul de Ierarh ca stareţ la Mănăstirea Neamţ, a revigorat această mănăstire, a înfiinţat un seminar monahal, a tipărit foarte multe cărţi în editura mănăstirii şi, din punct de vedere edilitar-gospodăresc, precum şi cultural, a adus un suflu nou în viaţa monahală de aici. Patriarhul Iustin Moisescu este cel care, în plin comunism, a sprijinit monahismul, atât din Moldova, ca Mitropolit al Moldovei şi Sucevei, cât şi ca Patriarh, prin felul cum a restaurat toate mănăstirile istorice din aceste ţinuturi. Cei doi patriarhi au avut o contribuţie deosebită la dezvoltarea şi promovarea monahismului din Moldova şi din Munteania, precum şi din întreaga ţară”.