Vezi VIDEO
„Poporul roman nu stie inca ce sa faca cu romanitatea si eroii sai”. Afirmatia ii apartine lui Calin Georgescu, specialist in dezvoltare durabila, in prezent presedinte al Clubului de la Roma. Aflat in Baia Mare, Calin Georgescu a vorbit, in cadrul unei conferinte, despre elementele necesare pentru ca o tara si populatia ei sa se dezvolte in mod armonios si continuu.
Biblioteca Judeteana « Petre Dulfu » din Baia Mare a fost gazda unei conferinte cu tema «Proiect de tara» – Romania la rascruce, avandu-l in centru pe dr. Calin Georgescu. Speakerul este cunoscut si recunoscut ca fiind o autoritate in domeniul dezvoltarii durabile, al strategiilor si politicilor publice dar si ca autor al mai multor carti. Libertatea si demnitate sunt, in opinia lui Georgescu, doua capitole la care romanii mai au de muncit, pentru a se putea gandi la caldirea unui viitor mai bun.
„Poporul roman nu stie inca ce sa faca cu romanitatea lui si cu eroii sai. Suntem ceea ce suntem, vorba stramosilor nostri dar care se gaseste in putini dintre noi, in sufletele noastre. Samsarii au facut eforturi disperate de a terfeli poporul roman, pentru ca totul sa fie murdar, precum e in jurul lor. Repet, nu vreun agresor strain ci noi insine ne-am facut rau. Traim intr-un haos bine calculat, cu o lipsa grava de repere, cu o atitudine aculturala, un exhibitionism in care s-a pierdut pe deplin rusinea in aceasta tara. Institutia bunului simt a fost ruinata”, a afirmat Calin Georgescu.
Principiile pe care trebuie cladit viitorul se regasesc si in istoria noastra, iar patriotismul si respectul fata de autoritati sunt doua atribute necesare, in opinia directorului Bibliotecii Judetene «Petre Dulfu», Teodor Ardelean.
„Trebuie sa cultivam sentimentul dragostei de tara si de aceea ajung la coreeni. Pentru ca acesti coreeni sunt poporul din lume care are cele mai dezvoltate simturi de felul acesta. Iubirea de istorie, dragostea de patrie, dovada cum si-au dus bogatiile de acasa la banca cand au fost in incapacitate de plata. Ce invatamant tragem de acolo? Iubirea si dragostea fata de tot ce inseamna istorie, traire, suflet, limba, dar mai ales respectul deplin al autoritatii”, au fost cuvintele lui Teodor Ardelean.
In acelasi context, preotul Florin Codrean a vorbit despre devenirea noastra ca neam: „Toata problema Romaniei nu e numai sa fie si sa fie in eternitate, ci sa si devina. Dar cum poti preface fiinta in devenire? Incepand de cand? Si ma gandesc la o Romanie care a suportat pe un Nietzche spunand: „Romanii nu sunt nimic, ei devin ceva”. Orice analiza responsabila a devenirii omului ar trebui pornita dintr-o intreita perspectiva: statornicie, fidelitate si dragoste”.
Pentru ca un proiect de tara sa reuseasca, trebuie sa ne intelegem foarte bine pe noi insine, tarele noastre, sa ne regasim radacinile adevarate ca sa cladim un viitor mai bun. Obiectivul strategic national este ca romanii sa traiasca in prosperitate, sa-si recastige demnitatea, hotia sa fie starpita, iar tara sa ajunga acolo unde merita, conform potentialului natural si uman pe care il detine, este de parere Calin Georgescu.
Sursa: Sonia Rajnita